Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

PANDA 4 – počinje škola za darovitu djecu!

Nakon izrazito uspješno provedene „fantastične trojke“ s ponosom najavljujemo kako je započeo projekt PANDA 4 – projektna nastava za darovitu djecu! Nakon tri godina provedbe, s osmjehom na licima nastavljamo planirati i organizirati četvrti nastavak ovog projekta.

PANDA 4 – projektna nastava za darovitu djecu je inovativan edukacijski projekt koji u sinergiji civilnog, privatnog i javnog sektora uključuje rad s osnovnoškolskom djecom za koju je, sukladno psihologijskom testiranju, otkriveno da pripadaju u skupinu darovite djece. Projekt se metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, a ove godine istražuju se brojne i raznolike STEM teme, poput održivog razvoja, gospodarenja otpadom, znanstvene pismenosti, robotike, umjetne inteligencije itd.  Mentori darovite djece tijekom ovih istraživanja predstavljaju volonteri –  znanstvenici i djelatnici iz različitih javnih institucija te privatnih tvrtki, koji u suradnji s našom udrugom, stvaraju edukativne programe u skladu s potrebama darovite djece. Ovakva međusektorska suradnja za dobrobit djece rijedak je i hvalevrijedan primjer na području odgoja i obrazovanja u našoj zemlji.

Partneri projekta su osnovne škole OŠ Stjepana Bencekovića, OŠ kralja Tomislava i OŠ Ive Andrića čija darovita djeca sudjeluju u ovom projektu, zajedno s redovnim polaznicima Biotekinih programa. Višegodišnji partner ovog projekta je i udruga „Vjetar u leđa“ čiji psiholozi kroz razna predavanja i radionice približavaju specifične odgojno – obrazovne potrebe darovite djece njihovim roditeljima i učiteljima.

Ovogodišnja novost projekta bit će „Večer sa znanstvenikom“, predavanja znanstvenika za djecu i roditelje, na kojima očekujemo da će daroviti učenici pronaći nove uzore. Također, nastavit ćemo i s medijskom kampanjom ovog projekta u kojem želimo osvijestiti kako su darovita djeca potencijal koji može našu zemlju preobraziti u suvremenije društvo. Tijek ovogodišnjeg projekta, pratite na našim društvenim mrežama i stranici udruge!

Projekt PANDA 4  – projektna nastava za darovitu djecu sufinanciran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a voditelj projekta je naša Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti.