Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

“Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode” – u Splitu 2 projekta naših mladih!

Ena i Ana iz Splita osmislile su radionice na temu očuvanja okoliša i recikliranja za osnovne i srednje škole. Sa školama u Splitu dogovorile su da njihove radionice budu sastavni dio plana za školsku godinu 2018./2019. Prvu radionicu provele su u rujnu u Osnovnoj školi Split 3 gdje su za učenike 7. razreda pripremile predavanje o recikliranju, ponovnoj upotrebi predmeta te odvajanju otpada.

Dvije vrijedne djevojke iz Splita provode i drugi projekt pod nazivom „Plastic is not fantastic“ u kojem anketirajući građane dolaze do podataka o stavu građana Splita o korištenju jednokratnih plastičnih čaša. Čaše koje promoviraju ovim projektom su biorazgradive i nisu štetne za okoliš.

Bioplastika se, za razliku od plastike koja se dobiva iz nafte, dobiva iz bioosnove – biljna ulja i masti te kukuruzni i graškov škrob. U novije vrijeme pronađen je još prirodniji način za dobivanje bioplastike, a to je korištenje melase – guste smeđe tekućine dobivene kao nusprodukt pri proizvodnji šećera za čiju se proizvodnju ne koriste vrijedne prehrambene sirovine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.