Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Besplatne radionice za socijalno ugroženu i darovitu djecu!

Besplatne STEM radionice u našoj udruzi u Zagrebu moći će pohađati 20 osnovnoškolaca od 1. do 6. razreda osnovne škole. Radionice započinju u ponedjeljak, 20. studenog 2023., a odvijaju se svaka dva tjedna.  Više o radionicama i uvjetima sudjelovanja pročitajte u nastavku članka.

Projekt “STEM radionice u Zagrebu” pruža djeci priliku da sudjeluju u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima usmjerenim na podizanje razine znanstvene pismenosti. Cilj STEM radionica je upoznavanje djece sa znanstvenom metodom, raznovrsnim konceptima iz STEM područja i istaknutim znanstvenicima čija su otkrića obogatila suvremeni svijet tehnološkim inovacijama. Tako će na STEM radionicama djeca naučiti mikroskopirati, izrađivati fosile, istraživati u kojim namirnicama ima najviše vitamina C ili najviše šećera, slagati i programirati robote, različite inženjerske modele, isprobati i naučiti primjenu zračnog drona, podvodnog drona, teleskopa, endoskopa, raznih znanstvenih setova i sličnih uređaja. Neke radionice u toplijem dijelu godinu odvijat će se na otvorenim zelenim površinama u blizini udruge gdje će se uzimati i analizirati uzroci vode, tla, hvatati kukce, prepoznavati biljke itd. Osim što će djeca sudjelovati u praktičnim eksperimentima, također će se poticati na sudjelovanje u raznim raspravama i debatama o suvremenim izazovima današnjice, kao što su klimatske promjene, zaštita okoliša i prirode, održivi razvoj, razvoj umjetne inteligencije i slično. Dodatno, kroz sudjelovanje na radionicama, djeca će razvijati svoje socijalne kompetencije, promičući odgovornost, toleranciju, pravednost, suradništvo i empatiju prema drugima. Također ćemo poticati razvoj njihovih komunikacijskih vještina i sposobnosti prezentacije naučenog sadržaja. Među ostalim, cilj nam je potaknuti proaktivno razmišljanje i djelovanje kod djece kako bismo ih osposobili da postanu angažirani građani koji mogu aktivno doprinositi svojoj (lokalnoj) zajednici te sudjelovati u izgradnji demokratskog društva.

Radionice su namijenjene učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole s područja Grada Zagreba koji zadovoljavaju najmanje jedan od sljedećih kriterija: roditelji im primaju doplatak za djecu, školu pohađaju po prilagođenom ili individualiziranom programu, pripadnici su rasne ili nacionalne manjine, daroviti su.

S radionicama započinjemo u ponedjeljak 20. studenog 2023., odvijat će se svakog drugog ponedjeljka u terminima od 17.00 do 18.00 sati te od 18.30 do 19.30. U svakom terminu na radionicama može sudjelovati maksimalno 12 djece. Ukupno će biti održano 20 STEM radionica, a radionice će se odvijati do svibnja 2024.

Prijava isključivo putem obrasca: PRIJAVA!

Za više informacija obratite se na: kontakt@bioteka.hr ili voditeljici projekta, Kristini Duvnjak na 095 2911 984.

Projekt „STEM radionice u Zagrebu“ sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.