Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Bili smo na panel raspravi o zajedničkim prostorima stvaranja, tzv. “maker spaces”

17. svibanj 2019. godine sudjelovali smo na panel raspravi o zajedničkim prostorima stvaranja (eng. marker spaces) koja je održana u sklopu projekta ˝Urban M˝ čiji je cilj bolja podrška i razvijanje inovacijske infrastrukture kroz zajedničke prostore stvaranja, koji su osmišljeni kao mjesto okupljanja ljudi različitih znanja i kompetencija, a čijom se suradnjom dolazi do novih ideja i inovativnih proizvoda.

Zajednički prostori stvaranja za razvoj proizvoda i usluga (eng. maker space) su radni prostori u javnom ili privatnom objektu, u školi ili knjižnici, osnovani za učenje, istraživanje, izradu prototipova, proizvoda ili usluga i dijeljenje ideja. Prostor je otvoren za poduzetnike, mlade i odrasle, ali može biti namijenjen i djeci. Često je opremljen različitom opremom kao što su 3D pisači, laserski rezači, CNC strojevi, lemilice, šivaće mašine i slično.


Zajednički prostori stvaranja potiču poduzetništvo te se koriste kao inkubatori za pokretanje poslovanja. Omogućavaju otvorenost za suradnju i partnerstva u kreiranju i izradi prototipova. Zajednički prostori stvaranja u školama potiču mlade ljude na istraživanje svojih interesa, uče kako koristiti nove alate (fizičke i virtualne) i razvijaju kreativne projekte.
Zajednički prostor stvaranja za razvoj prototipova proizvoda i usluga (maker space) imaju četiri ključne karakteristike:

  • Praktično učenje i istraživanje
  • Zajednički radni prostor (co-working)
  • Fokus na STEM obrazovanje
  • Otvorena kultura dijeljenja

Na raspravi se razgovaralo o primjerima dobre prakse, kako javnim politikama potaknuti razvoj takvih prostora te kako ih u gradovima financirati iz sredstava EU-a. Udruga Bioteka nije formalni suradnik/partner na projektu „Urban M“ nego se naknadno uključila u projekt kao bi svojim iskustvom doprinijela u stvaranju što kvalitetnijih zajedničkih prostora stvaranja čije su dvije od četiri glavne karakteristike „Praktično učenje i istraživanje“ te „Fokus na STEM obrazovanju“, djelatnosti kojima se Udruga bavi od svojih početaka.

izvor: ODRAZ