Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Bioteka u Splitu održala zanimljivu radionicu

Ljeto i toplo vrijeme su iza nas, no Bioteka je i dalje u pokretu! 14. studenog održali smo edukativno-znanstvenu radionicu naziva „Otključaj tajne živog svijeta u Splitu!“. Njome smo završili ovogodišnju vrlo uspješnu turneju Bioteke u pokretu!

Radionicu smo, prema dogovoru, održali na plaži Žnjan, sa sudionicima – učenicima ekološke grupe OŠ Visoka Split.

Nakon dinamičnog upoznavanja i timskog zadatka s lopticom, koji je, osim pomnog dogovora, zahtijevao spretnost i brzinu, sudionici su istražili bioraznolikost morskog plićaka. U sakupljanju organizama koristili su mrežice za lov i kadice, koje su se ubrzo popunile raznim pužićima poput ogrca i priljepaka. Osim ogrca i priljepaka, u kadici se, na svačije iznenađenje, našao i nesvakidašnji uzorak – puž morski zekan (Aplysia sp.), kojeg smo ubrzo vratili u more. Osim puževa, susreli smo se i s rakovima i ribama koje nismo uspjeli uhvatiti.

Nakon uzorkovanja, poslužila nam je natkrivena terasa na plaži. Na njoj su sudionici uz pomoć povećala, digitalnih lupa, i Biotekinih ključeva za determinaciju „Mali vodič kroz morski plićak“  determinirali sakupljene puževe i dodatne uzorke, poput skeleta koralja i ljuštura puževa i školjkaša koje smo ponijeli s Biotekinih prijašnjih avantura Jadranom. Nakon determinacije organizama uslijedila je rasprava i rješavanje radnih listića o prilagodbama organizama za okoliš u kojemu žive.

Radionicu smo nastavili raspravom o negativnim utjecajima čovjeka na more i morske organizme – od masovnog turizma do otpada i buke u moru. Kroz kviz o otpadu, posebnu pažnju smo posvetili svojstvima različitih vrsta otpada i negativnim utjecajima otpada na život u moru.

Ne sumnjamo kako smo, kroz naš „uradi sam“ pristup, terenski rad i istraživanje, direktan kontakt s organizmima i raznolike rasprave i u ovoj radionici sudionike, a indirektno i šire društvo (profesore, roditelje, prijatelje i dr.) potaknuli na istraživanje lokalne bioraznolikosti. Uz to, podigli smo i svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Sve u svemu, odličan kraj sezone Bioteke u pokretu!

Projekt „Otključaj tajne živog svijeta u Splitu!“ sufinanciran je proračunskim sredstvima Grada Splita.