Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Biotekina ljetna tura po Jadranskoj obali

Prošli je mjesec, počevši 2. srpnja, Udruga Bioteka gostovala u četiri grada na obali odradivši ukupno devet radionica u sklopu pet projekata sufinanciranih sredstvima

  • Primorsko-goranske županije
  • Grada Pule
  • Grada Zadra
  • Zadarske županije
  • Grada Malog Lošinja

Svoju ljetnu turneju započeli smo u Rijeci održavši radionicu iz projekta “Otključaj tajne živog svijeta – morska priča”. Vijest o radionici se u kratkom roku proširila cijelom Županijom te su informaciju o radionici prenijeli neki od regionalnih medija – Moja Rijeka, što je rezultiralo popunjavanjem svih mjesta na radionici. Mališani su na plaži Kantrida istraživali živi svijet morskog plićaka te učili o prilagodbama koje su životinje koje tamo žive razvile kako bi preživjele ekstremne uvjete koji tamo vladaju. Zaključili su da, iako je lijepo živjeti na plaži, to nije nimalo jednostavno. U određivanju i boljem upoznavanju živog svijeta morskog plićaka pomogli su im determinacijski ključevi prilagođeni njihovom uzrastu. Osim osnovnoškolaca, na radionici su nam se pridružili novinarka i fotograf Novog lista. Kako nam je bilo pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebook profilu.

Sljedeći dan, nakon kratkog odmora u Zagrebu, zaputili smo se u Pulu kako bismo tamo održali dvije radionice, jutarnju i poslijepodnevnu. Vijest o radionici prenijeli su portali Glas Istre i Regional Express te Radio Maestral. Do ponedjeljka navečer prijavljenih je bilo 62 polaznika koje smo, iako je na radionicama bilo mjesta za ukupno 50 polaznika, sve primili. Tijekom radionica polaznici su „lovili“ beskralježnjake koji nastanjuju zonu plime i oseke (mediolitoral) te zonu zapljuskivanja valova (supralitoral). U njihovim su se mrežicama našli pužići litorine (Littorina neritoides), priljepci (Patella sp.), dagnje (Mytilus galloprovincialis) i drugi beskralježnjaci. Nakon „lova“ ulovljene su životinje rasporedili po skupinama i, uz pomoć determinacijskih ključeva, određivali njihove specifičnosti. Kako nam je bilo pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebook profilu.

Nakon jednog dana odmora, krenuli smo put Zadra. Vijest o radionici prenijeli su Zadarski portali E-Zadar i 057info . Tamo smo tijekom dva dana (5. i 6. srpnja 2018.) proveli četiri radionice u sklopu dva projekta – „Otključaj tajne živog svijeta“ (sufinanciran sredstvima Zadarske županije) te „AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu“ (sufinanciran sredstvima Grada Zadra). U četvrtak (5. srpnja) obrađivali smo teme poput bioraznolikosti lokalnih biljaka i životinja (koristeći biološku istraživačku opremu (lovke, dalekozore, mreže, lupe, mikroskope…)) dok smo u petak (6. srpnja) pažnju posvetili interakciji flore, faune i čovjeka te njegovom utjecaju na nastupajuće klimatske promjene. Polaznici su na početku tražili dokaze klimatskih promjena dok su na kraju osmislili i samostalno „riješili“ klimatski problem. Kako nam je bilo pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebook profilu.

Nakon malo odmora preko vikenda, zaputili smo se na Lošinj. U Malom Lošinju smo već redoviti gosti – ovo nam je peta godina tamo. Naša edukatorica Kristina održala je dvije STEM radionice u sklopu projekta „Ljetni znanstveni kamp 2018. u Malom Lošinju!“. Prvi dan mali su Lošinjani istraživali koje sve boje postoje u lišću dok su drugi, nakon što su u tarionicima usitnili i izgnječili različite vrste voća, otkrivali u kojem se voću skriva najviše šećera. Kako nam je bilo pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebook profilu.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Puli, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Gradu Malom Lošinju na sufinanciranju projekata!