Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Biotekini klinci promatrali ptice u Maksimiru

U nedjeljno jutro, 13. svibnja 2018. Biotekini klinci, polaznici PANDA 2 projekta, okupili su se u Parku Maksimir kako bi promatrali ptice.

 

Od 7 h do 9 h ujutro, malo pospani, ali znatiželjni klinci imali su priliku uživati u miru i tišinu maksimirskog parka i sunčanom jutru koje je bilo idealno za promatranje ptica. Svako dijete „naoružano“ dalekozorom, trudilo se „uhvatiti“ šarene ptičice sakrivene u krošnjama drveća. Zadatak nije bio uopće lak, ali uz trud i malo sreće uspjeli smo vidjeti ptice poput brgljeza, zebe, kosa, velike i plavetne sjenice, sive čaplje, poljskog vrapca, goluba grivnjaša, sive vrane, pri čemu smo otkrili neka njihova, često jako dobro skrivena gnijezda. Naučili smo razlikovati mužjake od ženki različitih vrsta ptica, a svojim prisustvom „počastili“ su nas i kornjače, vjeverice, leptiri te uvijek rado viđeni gosti jezera: divlje patke i crvenokljuni labudovi.

Promatranje ptica jedna je od aktivnosti predviđenih projektom PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu. Promatranje ptica vodila je Iva Šoštarić, stručna suradnica za zaštitu prirode iz BIOM-a, udruge koja se od 2006. bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom. Zahvaljujemo Ivi i BIOM-u na ovoj lijepo suradnji!

 

 

 

 

mali_rgb (1)

 

 

 

 

 

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške

Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.