Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Izradili smo Priručnik za STEM edukatore u neformalnom obrazovanju!

Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Bioteka

U okviru projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ koji udruga Bioteka provodi u suradnji s partnerima Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR, izrađen je Priručnik za STEM edukatore pod nazivom „STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća“.

Autori Priručnika su doc. dr. sc. Dalibor Paar, Bojan Markičević, dipl. ing., dr. sc. Maja Brkljačić, Aneta Golebiowska, mr. sc., Biljana Trifunović, prof., Hrvoje Vrhovski i Kristina Duvnjak, prof., a urednice su Kristina Duvnjak, prof. i Jelena Likić, prof.

Svrha Priručnika odgovoriti je na veliki problem neformalnog obrazovanja u Hrvatskoj – nepostojanje kvalitetne i objedinjene metodologije za poučavanje i popularizaciju STEM-a u neformalnom radu s djecom, mladima i općom javnošću.

Priručnik stoga ima široku primjenu te je primarno namijenjen edukatorima u neformalnom obrazovanju koji se bave STEM područjem, ali i učiteljima osnovnih i srednjih škola, odgajateljima u predškolskim ustanovama, djelatnicima visokoškolskih ustanova te svim ostalim zainteresiranim pojedincima koji žele razvijati svoje kompetencije, znanja i vještine za STEM obrazovanje kakvo djeca, mladi i javnost u 21. stoljeću uistinu trebaju i zaslužuju.

Prvi priručnik u Hrvatskoj koji donosi sustavan pregled metodologije za poučavanje i popularizaciju STEM-a u neformalnom radu s građanima, posebice djecom i mladima

Priručnik je podijeljen na dva dijela: teorijski i praktični.

Teorija nudi pregled tema poput „STEM obrazovanje danas“, „Metode učenja i poučavanja“, „Kompetencije STEM edukatora“, „Kritičko razmišljanje“ i „Znanstvena metoda kao temelj STEM obrazovanja“, dok je praktični dio podijeljen u 3 formata popularizacije znanosti – kratki, srednji i dugi format. Na temelju ovih formata detaljno se razrađuju moguće aktivnosti, ovisno o tome koliko vremena imaju ili s kojom dobnom skupinom edukatori rade. Neke od aktivnosti koje na ovaj način razrađujemo su: „Vječni led na Velebitu“, „Einsteinov svemir“, „Što jedu astronauti?“, „Čudesni život vode“, „Samoodrživa zajednica“ i „Razvoj društvene igre: Smart City“
Uz sve to, Priručnik u okviru svojih 150 stranica odgovara i na veoma korisna pitanja poput “Kako odabrati dobrog edukatora?”, „Kako znati što radimo i u tome postati bolji?“, „Kada početi s obrazovanjem iz STEM područja?„ i “Kako odabrati pravu nastavnu metodu, strategiju i postupak?”.

Priručnik je izrađen u elektroničkoj verziji koja je dostupna za preuzimanje na mrežnim stranicama www.stem-ambasadori.bioteka.hr i www.udruga.bioteka.hr te u tiskanoj verziji u nakladi od 2500 primjeraka.

Tiskani primjerci besplatno će biti ustupljeni zainteresiranim osobama i institucijama koje mogu potvrditi da pripadaju jednoj od ciljnih skupina kojima je Priručnik namijenjen.

Velik dio naklade bit će doniran osnovnim školama i knjižnicama diljem RH koje će posredno i neposredno biti uključene u projekt “Razvoj mreže STEM ambasadora”, a preostali dio naklade ostavlja se za donacije putem predbilježbi.

Ukoliko ste zainteresirani za vlastiti tiskani primjerak Priručnika, možete se predbilježiti putem adrese e-pošte: kontakt@bioteka.hr.

Preuzmite Priručnik!