Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Kako odgajati darovito dijete?

U okviru projekta “PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu”, psihologinja Ksenija Benaković iz partnerske udruge Vjetar u leđa održala je predavanje u udruzi Bioteka za roditelje darovite djece, korisnike projekta PANDA 2. Na predavanju su roditelji mogli saznati koje su karakteristike, potrebe i problemi darovite djece, s kojim emotivnim problemima se djeca susreću te kako zadovoljiti potrebe takve djece, ali i znati postaviti granice.

Roditelji su iznosili brojne primjere iz svakodnevnog života s darovitom djecom i situacije u kojima nisu bili sigurni je li njihov odgovor primjeren problemu i djetetu ili je potreban drugačiji pristup koji bi bio učinkovitiji u odnosu roditelj – dijete. Također, zanimalo ih je kako pomoći darovitoj djeci da se lakše nose sa školskim obvezama koje su im, kako navode roditelji, često dosadne i besmislene, te kako im pomoći u socijalnoj interakciji s vršnjacima.

Psihologinja Benaković istaknula je kako je važno djeci pružiti dodatan intelektualni sadržaj u obliku izvanškolske aktivnosti gdje djeca dalje mogu dalje razvijati vlastiti intelekt u području koje ih zanima. Ovo je važno ne samo radi podrške njihovu intelektualnom napredovanju, nego i zbog socijalnih i emotivnih potreba djece koja su tada zadovoljnija jer se nalaze među drugom sličnom djecom koja ih češće bolje razumije u odnosu na vršnjake u školi.

Također, bez obzira što ne vide smisao u obavljanju “dosadnih” svakodnevnih aktivnosti i u tome znaju biti poprilično uporni, treba ustrajati u tome da sudjeluju u kućanskim obvezama. Darovitoj djeci je potrebno dati malo više slobode u tome kako će i kada će nešto napraviti, ali nakon što se postigne dogovor roditelji trebaju biti dosljedni u tome da se  taj dogovor i poštuje. Roditelji su istaknuli da se sukobljuju sa svojom djecom jer za određeni zadatak darovita djeca obično smisle neko neuobičajeno rješenje koje je roditeljima neprihvatljivo. Psihologija Benaković je napomenula da u takvim slučajevima roditelji trebaju biti otvoreni prema novim rješenjima koja njihova djeca često smisle te da ih u tome treba podržati, ako naravno poštuju zadane okvire.

Tijekom predavanja i razgovora, ustanovljeno je da u današnje vrijeme još uvijek postoje brojne nepoznanice u odgoju darovite djece, kako za roditelje, tako i učitelje u školama. Premda su neke nepoznanice na predavanju riješene te su roditelji dobili korisne naputke, zaključeno je kako je potrebna daljnja edukacija svih onih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju darovite djece. Upravo ovu svrhu nastoji ispuniti i Bioteka svojim dugogodišnjim radom na polju edukacije darovite djece te suradnjom i povezivanjem s njihovim roditeljima i edukatorima u sklopu projekta PANDA.

Sve roditelje, edukatore, učitelje i ostale koji rade s darovitom djecom, a zainteresirani su za daljnje obrazovanje na ovom području, molimo da se jave na kristina.duvnjak@bioteka.hr.

Predavanje je održano u utorak, 20. ožujka 2018. godine od 18 do 21:30 h u udruzi Bioteka.

 

 

 

 mali_rgb (1)

 

 

 

 

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške

Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u  školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.