Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Mali Buzećani učili o zaštiti vode na kršu!

Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća u Vodicama (Općina Lanišće) krajem svibnja okupio je polaznike Dječjeg vrtića Grdelin i učenike Osnovne škole Vazmoslav Gržalja te njihove odgojitelje i učitelje na edukativnim radionicama o zaštiti vode na kršu.

Radionice je organizirao Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije u okviru europskog projekta Život – Voda (Živo!), dok je sama provedba radionica prepuštena stručnjacima udruge Bioteka koja se bavi promocijom biologije i srodnih znanosti. Za 50 – ak sudionika provedene su četiri radionice nazvane  „Zaštita voda na kršu“ koje su osmišljene na principu iskustvenog učenja, u cilju boljeg upoznavanja krških obilježja i fenomena te podizanja svijesti o važnosti zaštite krša za kvalitetu pitkih voda.

 Radionica „Zaštita voda na kršu“ obuhvaćala je kratko uvodno predavanje o krškim oblicima, nakon čega su polaznici radionica uz pomoć klorovodične kiseline mogli istražiti utjecaj vode na vapnenačke stijene. Također, izrađen je model krša na kojem su polaznici mogli sami isprobati i vidjeti kako čovjekov odnos prema prirodi ima utjecaj na krš, a onda i na samo zdravlje, kako čovjeka, tako i prirode. Svi sudionici radionica su, koristeći navedeni model, kroz jednostavnu igru upoznali i životinjske vrste koje žive u kršu, s posebnim naglaskom na endemske vrste.

U utorak 26. svibnja 2015. na radionicama su prisustvovali predškolski uzrasti te treći i četvrti razredi područnih škola Livade, Vrh, Roč i Lanišće, dok su idućeg  dana iste radionice prošli i njihovi odgojitelji, odnosno učitelji u cilju osposobljavanja za samostalnu provedbu sličnih sadržaja u budućnosti. Za sudionike ovih radionica oba dana organizirana je edukativna šetnja u prirodi uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove Natura Histrica.

Projekt ŽIVO! provodi se uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija–Hrvatska 2007-2013. Projekt adresira strateške ciljeve Europske unije vezane uz održivi razvoj i zaštitu okoliša poput očuvanja bioraznolikosti, kvalitetnijeg gospodarenja otpadom i vodom, zaštite prirodnih bogatstava pograničnog područja te razvoja svijesti o potrebi zaštite okoliša. Opći cilj projekta je očuvanje krškog vodonosnika i prirodnih resursa voda na pograničnom području između Hrvatske i Slovenije.