Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Mladi iz Zagreba provode samostalne projekte

Više od 20 mladih prijavilo se i sudjelovalo na radionici “Mladi za okoliš 2” kako bi se informirali i educirali o aktualnim okolišnim i društvenim problemima u Zagrebu te o vlastitim mogućnostima za provedbu projekata zaštite okoliša i prirode za rješavanje tih problema. Ugodno nas je iznenadio velik broj prijavljenih jer pokazuje da se mladi žele aktivirati u društvu i biti donositelji promjena te ostvariti vlastite ideje i ciljeve.

Primjerima dosadašnjeg rada mladih sudionike smo informirali, naveli na razmišljanje o okolišnim problemima, motivirali za realizaciju vlastitih ideja kroz provedbu projekta u zaštiti okoliša i prirode.

Radionicu smo nastavili raspravom o društvenim i okolišnim problemima, prepoznavanju problema na lokalnoj razini i idejama sudionika za rješavanje istih. Svi sudionici dobili su po jednu fotografiju nekog aktualnog okolišnog problema koji su trebali prepoznati i ponuditi rješenje. Kako je rasprava tekla tako se uključivalo sve više sudionika, iznoseći svoje mišljenje, okolišne probleme koji ih smetaju i ideje kojima bi ih riješili te se nadovezujući na primjedbe drugih sudionika. Raspravljali smo o plastici i ostalom otpadu, recikliranju, pasivnosti i nezainteresiranosti djece i mladih, prometu i zagađenju zraka te sličnim temama. Raspravu smo nastavili s pitanjima i idejama sudionika za provedbe vlastitih projekata – poticanje osnovnoškolaca na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva do škole, edukacijske radionice za djecu i dr. U sljedećoj fazi projekta mladi će raditi na svojim idejama uz mentorstvo Udruge Bioteke tijekom cijelog trajanja samostalnog rada.

Projekt „Mladi za okoliš 2“ nastavljamo drugom radionicom (četvrtak, 5. ožujka u 18 h u Bioteki) na kojoj ćemo sa sudionicima raspraviti o njihovim idejama i mogućnostima provedbe projekta, zajedno doći do novih ideja i, po potrebi, oformiti grupe koje će sudjelovati u provedbi projekata. Raspravit ćemo i o mogućoj suradnji s info centrima, udrugama i klubovima mladih i za mlade. Krećemo u akciju!

Projekt Mladi za okoliš 2 sufinanciran je sredstvima proračuna Grada Zagreba.