Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Naši klinci kao mikrobiološki znanstvenici!

U okviru projekta PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu, Bioteka je organizirala posjet Prehrambenom – biotehnološkom fakultetu gdje smo proveli znanstveno istraživanje o bakterijama koje nas okružuju.

U petak, 1. ožujka 2019.  od 18 do 19.30 h, pod vodstvom dr. sc. Ane Bielen, djeca su dobila priliku upoznati se s osnovnom opremom i načelima rada u mikrobiološkom laboratoriju, a „meta“ istraživanja bile su bakterije. Tako su djeca na hranjivim podlogama na kojima se uzgajaju bakterije nanosili bakterije koje žive okolo nas uzimajući uzorke s različitih površina ( mobitel, pod, stol, kvake, cipele itd.). Kako bi bakterije „postale vidljive“ na ovim podlogama, bit će potrebno nekoliko dana, nakon kojih ćemo ispitati koje i zašto baš te bakterije se nalaze na našim uzrocima. Nakon ove aktivnosti, polaznici su dobili priliku mikroskopirati različite bakterije što je za mnoge bio prvi susret sa samostalnim mikroskopiranjem.

Sreću i uzbuđenje djeca nisu uspjela sakriti, a opet su se, bez straha, „bacila“ u istraživanje i znatiželjno pratila te precizno odradila svaki korak. Bravo za naše klince, a veliko hvala dr.sc Ani Bielen i Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu na ukazanoj prilici, suradnji i promicanju popularizacije znanosti kod djece.

Ovaj teren predstavlja još jednu aktivnost u okviru PANDA projekta koji predstavlja Biotekin kontinuirani rad s javnim i privatnim sektorom u nastojanju da se darovitoj djeci omogući dodatna, izvanučionička nastava, sukladno intelektualnim interesima, mogućnostima i željama darovite djece, a u skladu sa znanstvenim spoznajama, STEM pristupom i specifičnim odgojno – obrazovnim metodama koja darovita djeca iziskuju.

Projekt PANDA 3 – projektna nastava za darovitu djecu sufinanciran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.