Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Nastavak projekta Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode

Kao što smo prije dva mjeseca napisali, projekt Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode ima i svoju drugu, bitniju fazu, a to je samostalni rad mladih na projektima koje su sami osmislili. Istina, trebalo ih je malo pogurati oko toga, ali do ideja su došli sami.

Tako je Ana T. iz Labina osmislila projekt u kojem će, u suradnji s udrugom Humana nova iz Čakovca, sakupljati stari tekstil koji će se kasnije reciklirati te će se od njega napraviti novi odjevni predmeti. Akcija sakupljanja tekstila održat će se u Labinu, a uz samu akciju sakupljanja, volonteri će dijelili letke građanima kako bi ih osvijestili da recikliranjem starog tekstila mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Petra iz Zagreba provodi projekt naziva „Trebaš platnenu vrećicu?“ u kojem je cilj anketiranjem građana prikupiti podatke o učestalosti korištenja plastičnih vrećica. U sljedećoj fazi projekta provest će se radionica oslikavanja platnenih vrećica koje će polaznici ponijeti kući kako bi ih koristili prilikom kupovine umjesto plastičnih.


Ena i Ana iz Splita osmislile su radionice na temu očuvanja okoliša i recikliranja za osnovne i srednje škole. Sa školama u Splitu dogovorile su da njihove radionice budu sastavni dio plana za nadolazeću školsku godinu. Dvije vrijedne djevojke iz Splita provode i drugi projekt pod nazivom „Plastic is not fantastic“ u kojem anketirajući građane dolaze do podataka o stavu građana Splita o korištenju jednokratnih plastičnih čaša. Marin, naš najmlađi sudionik, provodi projekt pod nazivom „Kućice za ptice“ u Gradu Đakovu. Osim što se njegova cijela škola angažirala oko izrade kućica, nabavke dasaka i ostalih aktivnosti vezanih uz projekt, dogovorili su i sastanak s Gradom kako bi s njima popričali o problemu sječe stabala i postavljanju kućica na različite lokacije u Gradu.


Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.