Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Nova era zabavnog učenja: kreću upisi u naš novi STEM program!

U udruzi Bioteka se već više od jednog desetljeća posvećujemo poticanju znatiželje i istraživačkog duha kod djece. S velikim ponosom najavljujemo uzbudljivu novost koja će vašoj djeci omogućiti jedinstveno iskustvo obrazovanja: naš potpuno novi STEM program! Ovaj program označava novu eru zabavnog učenja, potičući vašu djecu da se zaljube u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku na potpuno nov i inspirativan način.

Razvijamo velike mozgove za budućnost

Naš novi STEM program jedinstvena je prilika za vašu djecu da razviju ključne vještine koje će ih pripremiti za izazove budućnosti. Od razvijanja kritičkog razmišljanja i rješavanja problema do poticanja kreativnosti i timskog rada, naš program će osnažiti vašu djecu da postanu budući lideri u svijetu znanosti i tehnologije.  

Učenje kroz znanstveno utemeljene pokuse, igru, istraživanje

Znamo da se najbolje uči kroz iskustvo, stoga smo osmislili naš program kako bi kombinirao učenje i igru na najbolji mogući način. Vaša djeca će se upustiti u razne projekte, eksperimente i izazove koji će ih potaknuti da postavljaju pitanja, istražuju i otkrivaju svijet oko sebe na zanimljiv i interaktivan način. Predavanja edukatora su „zabranjena“, a sve što naučimo dolazi iz osobnog iskustva, upiranjem vlastitih mozgova i timskog rada.

Obrazovanje koje seže izvan školskih zidova

Očuvanje prirode i okoliša, budućnost energije, transport, mobilnost, pametni i zeleni  gradovi, održivi razvoj, umjetna inteligencija, zdravlje, kretanje i sport, inovacije, sprega znanosti i umjetnosti, sve su to teme koje zahtijevaju kreativno razmišljanje i primjenu znanja iz različitih područja STEM-a, a koje ćemo istraživati na ovom STEM programu. 

Napravi model nasipa koji sprječava poplavu na temelju vlastita izračuna i isprobaj „radi li“. Koje rješenje predlažeš za smanjenje stakleničkih plinova u atmosferi, a koje možeš i sam provesti? Ispravno postavi pokus i istraži kako napraviti tabletu koja ne oštećuje želučanu sluznicu? Koje prehrambene inovacije želimo? Pronađi najbolju strategiju za zaštitu gradova od podizanja razine mora i na modelu provjeri koliko ti je strategija uspješna. Možda vam se čine kao zahtjevni problemi koja djeca ne mogu riješiti, ali naši iskusni edukatori znaju kako postaviti zabavne i kreativne izazove oko kojih se treba potruditi, a da su rješenja dostižna. Često podcjenjujemo maštovitost i kreativnost djece, koja uz naše vodstvo i prave resurse, mogu samostalno pronalaziti odgovore na ova aktualna (i buduća) pitanja suvremenog društva.

Duboko razumijevanje STEM tema kod djece je ključno za razvoj kritičkog razmišljanja i rješavanje složenih problema budućnosti, umjesto da se zadržavaju na površinskim demonstracijama poput „vulkana“, „boja u epruveti“ i „lava lampi“. Dublje obrađivanje tema potiče analitičke vještine, potragu za suštinskim uzrocima i posljedicama te sposobnost primjene naučenog u stvarnom svijetu, čime se gradi temelj za inovacije koje će oblikovati našu budućnost.

Individualni pristup

Razumijemo da svako dijete ima svoje jedinstvene potrebe i interese. Zato održavamo manje grupe kako bismo osigurali personalizirani pristup svakom polazniku. Nakon što upoznamo svako dijete i uočimo jače i slabije strane, kreće naš plan razvijanja kapaciteta svakog djeteta. Vaša djeca će dobiti pažnju koju zaslužuju i podršku koja će im omogućiti da dosegnu svoj puni potencijal.

Pozivamo vas da se pridružite našem putovanju u svijet STEM-a. Neka vaša djeca postanu dio ove inspirativne zajednice koja potiče rast, razvoj i neustrašivo istraživanje.  Potaknite ih da sanjaju veliko!

OSNOVNE INFORMACIJE O UPISIMA

STEM radionice održavaju se na mjesečnoj razini, svaka dva tjedna, tijekom cijele školske godine, izuzev državnih i školskih praznika.

Programi počinju od 07.10.2023., i traju do kraja školske godine, 21. lipnja 2024. Mjesto održavanja radionica: Udruga Bioteka, Vladimira Preloga Grupa: do 12 djece. Dob: od 6 do 12 godina. Možete izabrati želite li da vam dijete polazi STEM ili STEM plus program.

1. STEM PROGRAM

Termini (treba odabrati jedan između ponuđenih):

  • Grupa A: srijeda, 11. listopada 2023., 16:30 – 18:00 h          
  • Grupa B: srijeda, 11. listopada 2023., 18:00 – 19:30 h
  • Grupa C: četvrtak, 12. listopada 2023., 18:00 – 19:30 h
  • Grupa D: petak, 13. listopada 2023.,  18:00 – 19:30 h

Cijena: 40 EUR (301,38 kn), a za brata/sestru cijena je 40% niža te iznosi 24 EUR (180,82 kn).

Mjesečni paket obuhvaća dva termina u mjesecu, svaki u trajanju od dva školska sata. Ako primjerice, odaberete termin četvrtkom počevši od 12. listopada tada pripadate grupi C što znači da svaki drugi četvrtak dolazite na radionice. Sljedeći vaš termin bi onda bio 26. listopad Jednom kad odaberete grupu, nije ju moguće više promijeniti radi unaprijed određenog rasporeda STEM radionica.

2. STEM PLUS PROGRAM

STEM plus program obuhvaća:

  1. STEM program (radionice svaka 2 tjedna), opisane u prijašnjem poglavlju
  2. Biotekini terenski istraživači; 1x mjesečno, svake prve subote u mjesecu (izuzev siječnja 2024.) održavamo radionice u prirodi grada u trajanju od 2,5 sata. Biotekini terenski istraživači istražuju subotom od 10 do 12:30 h, uživaju u čarima zelenila i o prirodi uče u prirodi.  Roditelji trebaju dovesti djecu na lokaciju koju javljamo e-mailom tjedan dana ranije. Svaki puta istražujemo drugu zelenu površinu grada.
  3. STEM subotnja razbibriga, 1x mjesečno, svake treće subote u mjesecu, od 10 do 12 h otvoreni smo za sve znatiželjnike koji imaju vlastite ideje što bi radili na radionicama. Ležerna STEM subota, „maker space“ u kojem svaki polaznik, uz hrpuuuuu naše opreme, resursa, literature, istražuje ono što se baš njemu istražuje.

Cijena: 55 EUR (414,39 kn), a za brata/sestru jest 45 EUR (339,95 kn).

Plaćanje:

  • transakcijom na žiro račun udruge – IBAN: HR30 2402 0061 1011 6987 2, Erste bank
  • opis plaćanja: STEM radionice_ime i prezime djeteta
  • molimo platiti u prva tri dana tekućeg mjeseca i prije dolaska na prvu radionicu u mjesecu

PRIJAVE: isključivo preko ovog obrasca; PRIJAVA!

Kontakt za više informacija:

e-mail:  Kristina Duvnjak, voditeljica Programa edukacije: kristina.duvnjak@bioteka.hr, 095 2911 984

Katarina Horvat, stručna suradnica – edukatorica: katarina.horvat@bioteka.hr

Napomene:

Propušten termin se može nadoknaditi isključivo u okviru istog mjeseca te se propušteni termini ne mogu nadoknađivati u sljedećem mjesecu. To znači da ako ste izabrali termin srijedom, ali ste ga propustili, možete nadoknaditi radionicu u četvrtak ili petak tijekom istog tjedna, ali ako idete na radionicu petkom, nadoknada nije moguća jer za tu radionicu nema više termina nadoknade tijekom tjedna.

Bioteka zadržava pravo izmjene tematskog rasporeda radionica te ukinuti ili dodati nove termine sukladno popunjenosti grupa. Termini tijekom godine se neće mijenjati (osim u nastupanju nekih iznimnih okolnosti oko čega će roditelji biti obaviješteni).