Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Novi projekt na obali rijeke Krke

Nakon uspješno provedenih projekata „Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke” i “Žedan i gladan laboratorij”, krajem ove godine, točnije 13. listopada 2018. godine, Udruga Bioteka ponovo dolazi na obale rijeke Krke kako bi s malim znanstvenicima OŠ Kistanje istraživala obalu rijeke.

Projektom “Otključaj tajne živog svijeta!” educirat ćemo osnovnoškolce OŠ Kistanje o važnosti bioraznolikosti i očuvanja prirode, s posebnim naglaskom na kopneni i vodeni ekosustav (rijeke, jezera, livade, šume, potoci…), kroz niz zabavnih „uradi sam“ aktivnosti na otvorenom. Tijekom radionice sudionici će se, radeći u malim timovima, upoznati s identifikacijom biljaka i životinja uz determinacijske ključeve prilagođene njihovom uzrastu, tehnikama promatranja i hvatanja životinja te praćenja njihovih tragova, kao i sakupljanjem biljaka.


Kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse djeca će upoznati termine kao što su bioraznolikost, stanište, hranidbena mreža, invazivne vrste, ali i razne biološke prilagodbe koje su organizmi razvili zbog kopnenog načina života, te kako su oni ugroženi ljudskom djelatnošću. U stvarnom kontaktu s prirodom i uz vodstvo stručnih edukatora projekt će im približiti zadivljujuću raznolikost lokalnog područja te probuditi entuzijazam za provođenje ekoloških i zdravih odluka i izbora u svakodnevnom životu.

Projekt sufinancira Javna ustanova NP Krka.