Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Održana prva radionica u sklopu projekta “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode”

Biotekin tim napustio je uredske prostorije i spremno ponio svoja znanja iz sektora zaštite okoliša i prirode na turneju po Hrvatskoj. Cilj posjeta prvome od četiriju gradova u sklopu projekta „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“, Osijeku, bio je održati radionicu za mlade osobe željne znanja i aktiviranja po pitanju zaštite okoliša i prirode. U Osijeku su nas 6. travnja 2018. ugostili djelatnici udruge PRONI, koja je ujedno i regionalni info-centar za mlade.

Kroz uvodni, jutarnji dio radionice upoznali smo se i doznali da zainteresirani mladi dolaze iz svih krajeva Slavonije (Đakovo, Osijek, Nard, Borova), a prešli smo i regionalne granice te privukli jednu mladu osobu iz Varaždina. Među mladima se našlo srednjoškolaca, studenata, nezaposlenih i zaposlenih osoba. Većina mladih strukovno nisu vezani za prirodoslovlje, ali su osviješteni i kroz svakodnevne aktivnosti promišljaju i brinu o svom okolišu.

Programski (radionički) dio dana pokazao je izrazitu kreativnost mladih u zadanom zadatku – osmišljavanju vlastite alternativne civilizacije. Zadatak grupe „Okoliš“ bio je na izoliranom području ograničene površine koristiti prirodne resurse, živjeti i razvijati se, i to na takav način da se što manje ugrožava priroda. Mladi su doista mislili na sve – od gradnje nastambi, prehrane i odijevanja, sve do obrazovanja, zdravstva i zabave. Po završetku kreiranja svoje civilizacije mladi su zaključili kako se pravilnim upravljanjem i održivim korištenjem može kvalitetno živjeti u skladu s prirodom te razumjeli koliko je nužno osvijestiti svakodnevne aktivnosti kojima direktno utječemo na stanje okoliša.

U isto vrijeme druga skupina mladih, „Priroda“,  imala je zadatak živjeti i poslovati u područjima s tri razine zaštite – nacionalnom parku, parku prirode i području bez zaštite. Mladi su upoznali zabrane koje se postavljaju u tim područjima, ali i prirodne potencijale koji omogućuju pokretanje zelenih poslova u poljoprivredi, edukaciji, zelenom turizmu… Spoznali su i dodatnu vrijednost stvaranja i konzumacije ekoloških proizvoda koju zaštićeno područje pruža. Na ovaj su način mladi imali priliku direktno usporediti prednosti i nedostatke triju razina zaštite, očuvanja i upravljanja prirodom te na konkretnom primjeru osvijestiti pojam  održivog razvoja.

 

U poslijepodnevnim smo satima mlade kroz panel diskusiju upoznali s područjima Natura 2000, procesima procjene utjecaja na okoliš i prirodu, primjerima pojedinačnog i organiziranog okolišnog aktivizma, poslovima u zelenom sektoru, mogućnostima korištenja EU fondova te mogućnostima koje se nude za volontiranje u zaštiti okoliša i prirode.

Kako je svrha ove radionice bila osnažiti mlade u vještinama prepoznavanja, analize i rješavanja okolišnih problema te njihovo ohrabrivanje za aktivnije sudjelovanje u društvu, u završnom dijelu radionice Biotekin tim mladima je prenio znanja potrebna za pisanje i realizaciju vlastitih okolišnih projekata koji će direktno utjecati na kvalitetu života u njihovim lokalnim sredinama.

Upravo će ova vrsta posla, samostalan rad na malim lokalnim projektima zaštite okoliša i prirode, biti njihov zadatak u naredna tri mjeseca. Mladi će svoje projekte provoditi pojedinačno ili u skupinama, sami će kreirati svoje aktivnosti i rezultate, a pri tome će ih mentorirati zaposlenici i volonteri Udruge Bioteka i naši suradnici. Pratite nas i saznajte kako su se mladi snašli u vlastitim projektima i kakve su rezultate postigli!

 

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.