Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Počela provedba MINT projekta!

Kao što smo pisali ranije, Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti partner je u  Erasmus + međunarodnom projektu Europske unije nazvan “MINT Exchange” u kojemu sudjeluju organizacije iz četiriju zemalja: Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Hrvatske.

Podsjećamo kako projekt obuhvaća razmjenu učenika i učitelja iz navedenih zemalja u kojemu će čak 90 učenika i 6 učitelja iz svake zemlje dva puta godišnje proći jednotjedni program učenja prirodnih znanosti na otvorenom, u prirodi, u neformalnim uvjetima. Projekt je osmišljen na temelju iskustava partnera projekta iz europskih zemalja koji su uočili i istražili kako su uspješniji rezultati učenika na području prirodnih znanosti kada se o njima uči izvan učionice.

Projekt je započeo sastankom u centru za mlade JUBI u Babenhausenu (Njemačka) gdje su se lokalni koordinatori  projekta za svaku zemlju (Bioteka je koordinator za Hrvatsku) našli na sastanku s voditeljem projekta; Michaelom Sellom iz centra JUBI. Na ovom sastanku utvrđene su uloge, metode i redoslijed aktivnosti projekata. Sljedeći sastanak odvio se u ožujku ove godine u Field Studies Councilu (FSC) u Engleskoj gdje je kreiran prvi program razmjene te su utvrđeni svi detalji jednotjednog programa.

rockpool-family-3FSC je vlasnik 19 (outdoor) centara u Ujedinjenom kraljevstvu čije centre godišnje posjeti više od 140.000 učenika. Upravo je ovaj centar prvi koji će upoznati našu međunarodnu skupinu učenika i učitelja s jednotjednim programom učenja znanosti na otvorenom („outdoor science“). Program će se odvijati od 12. do 18. travnja 2015. g u FSC-ovom dvorcu Castle Head, a na prvoj razmjeni sudjeluju srednjoškolci iz Gimnazije Tituša Brezovačkog, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga te Zdravstvenog učilišta. Učenici i učenice u pratnji su profesora biologije i kemije Branke Horvat i Karla Horvatin, a s njima putuje i voditeljica projekta za Hrvatsku, prof. biologije Kristina Duvnjak iz Bioteke.

Projekt je, naravno, od velikog značenja i za udrugu Bioteka koji nastoji učiti od iskusnih neformalnih organizacija nove koncepte učenja te ih već sada nastojimo primijeniti u kako u našem projektu za osnovnoškolce „Bioteka u pokretu“, tako i u ostalim projektima gdje je to moguće.

Upravo smo u završnim pripremama organiziranja putovanja za  prvih 18 sudionika ovog programa. Držite nam palčeve da sve prođe u najboljem redu, a o programu i dojmovima izvijestiti ćemo Vas nakon povratka!