Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Počeo je projekt Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode

Kako mladi mogu sudjelovati u zaštiti okoliša i prirode?

Udruga Bioteka pokreće projekt u sklopu kojeg će mladi raspravljati o aktualnim temama koje se odnose na politiku i mehanizme zaštite okoliša, zaštitu prirode i održivi razvoj, procjenu utjecaja na okoliš, ekološku mrežu zaštićenih područja Natura 2000, život u zaštićenim područjima, iskorištavanje potencijala okoliša u lokalnoj sredini te zelene poslove kao poslove 21. stoljeća.
Predviđeno trajanje projekta je 11 mjeseci, a glavni cilj je osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama.  

Otvorene su prijave za projekt! Više informacija o načinu prijave dostupno je na linku.

Koraci u projektu

  1. Prvi korak bit će informativno-edukativna radionica na kojoj se izravno susrećemo s postojećom okolišnom problematikom na lokalnom području. Dotaknut ćemo se konkretnih problema vezanih za zaštitu okoliša u lokalnim sredinama mladih, nakon čega krećemo u akciju. Mladi će saznati što je u njihovoj moći, a potom i dobiti priliku za rješavanjem okolišnih problema. Radionice će se tijekom travnja odvijati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.
  2. Drugi korak bit će provođenje istraživačkog, projektnog, aktivističkog i/ili okolišnog samostalnog rada mladih u lokalnim sredinama s ciljem rješavanja postojećih okolišnih ili problema zaštite prirode uz mentoriranje Udruge Bioteka tijekom cijelog trajanja samostalnog rada. Povećanje razine informiranosti i opće educiranosti za pitanja zaštite okoliša i prirode mladima će poslužiti kao sredstvo i alat kojim se mogu služiti za provođenje budućih životnih odluka (što studirati ili u kojem smjeru nakon studija tražiti posao, pohađati daljnje edukacije o pisanju i provođenju projekata, potražiti posao u sektoru tzv. zelenih poslova, pokrenuti vlastiti posao, iskoristiti potencijale zaštićenih područja u kojemu žive i/ili imaju zemljište, doprinijeti razvoju lokalne zajednice zapošljavanjem u lokalnoj ili regionalnoj samoupravi). Mladi koji posjeduju informacije i alate za donošenje kvalitetnih i održivih odluka za sebe, također donose i kvalitetne odluke za lokalnu zajednicu.

DSC_0071

U svijetu u kojemu se mlade marginalizira, degradira ili se od njih mnogo očekuje, a u njihove potencijale ulaže malo, provodeći ovaj projekt mladi će dobiti osjećaj vlastite vrijednosti i poštovanja sebe – kao donositelja promjene, kao jakih i samopouzdanih pojedinaca koji mogu unaprijediti zajednicu u kojoj žive.

Vjerujemo da će, surađujući s Udrugom Bioteka i drugim udrugama mladih i za mlade diljem RH, korisnici projekta u dobi od 15 do 30 godina izgraditi samopouzdanje, početi više vjerovati u svoje sposobnosti i svoju vrijednost, međusobno se udružiti i zajedno djelovati na zaštiti okoliša i prirode te na koncu postati primjer drugima kao netko tko mijenja i unapređuje zajednicu u kojoj živi.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. logo mdomsp