Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Portal Bioteka.hr odsad dio arhive Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Publikacije objavljene na internetu predstavljaju važan dio suvremene kulturne baštine.  Kako bi prikupila i zaštitila taj dio hrvatske nakladničke produkcije, NSK je u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce) uspostavila Digitalni arhiv hrvatskih mrežnih publikacija, a od siječnja 2013. godine u njega uvrstila i naš portal.

S obzirom na posebnosti interneta kao relativno novoga medija, NSK navodi kako prednost pri odabiru za arhiviranje u digitalnom arhivu ima građa čiji je sadržaj koherentan, neovisan, potpun, ima trajnu intelektualnu ili umjetničku vrijednost i bavi se temama od općeg kulturološkog značenja (npr. umjetnost i kultura, gospodarstvo, obrazovanje, zdravstvo, politika, sport, mediji, ekologija, povijest, djeca i mladi, pravo, tehničke znanosti, društvene znanosti, religija, itd.). Također, pri odabiru građe, važni su ugled i pouzdanosti nakladnika, kao i stručni i društveni autoritet osoba.

Struktura publikacije odnosi se na postojanje podatka o naslovu, o osobi ili tijelu odgovornom za sadržaj i izradu publikacije, preglednost rasporeda podataka na publikaciji, redovitost osuvremenjivanja, broju i pouzdanosti poveznica (linkova) na druge mrežne stranice.

Podsjećamo, portal www.bioteka.hr edukacijsko je online štivo za učenice i učenike osnovnih škola diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Namijenjen prvenstveno djeci više osnovnoškolske dobi (ali i starijoj populaciji mladih te njihovim roditeljima i edukatorima), portal za cilj ima omogućiti besplatnu dostupnost informacija i znanja o temama s područja biologije, zaštite prirode i okoliša, energetike, evolucije te zdravlja i prehrane, uz interaktivno učenje brojnih sadržaja na portalu, kao što su biopojmovnik, kvizovi znanja te rubrika Uradi sam!. 

Bioteka.hr je portal zamišljen kao trajan projekt s redovitim i aktualnim člancima, novostima i zabavnim edukativnim sadržajima kako bi djeca i mladi te njihovi roditelji i nastavnici imali stručan, aktualan i provjeren portal kojemu je cilj postati relevantan izvor izvaninstitucionalnog obrazovanja na ovim prostorima.
 
Iznimno smo počašćeni ovim lijepim priznanjem te se nadamo kako ćemo ga u budućnosti ne samo opravdati, već svoj rad trajno unapređivati. Ovim Vas putem stoga pozivamo da u svakom trenutku svoja pitanja, prijedloge, pohvale ili primjedbe vezane uz sadržaje i/ili autore na stranici, pošaljete na e-mail kontakt@bioteka.hr. Svako Vaše mišljenje nam je važno, a u stalnom smo potrazi i za kvalitetnim suradnicima i novim idejama!
 

Izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica