Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Predstavili smo tiskani Priručnik za STEM edukatore!

Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Bioteka

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 19.7.2022. održano je javno predstavljanje Priručnika.

Djecu treba poticati da sama dolaze do znanja! Složili su se oko toga biolozi, matematičari, fizičari, informatičari i stručnjaci iz drugih područja STEM-a na predstavljanju priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća. Riječ je o prvom priručniku u Hrvatskoj koji donosi sustavan pregled metodologije za poučavanje i popularizaciju STEM-a u neformalnom radu s građanima, posebice djecom i mladima.

„Svjedoci smo brzog razvoja znanosti i visokih tehnologija. Pokretač toga su znanje i inovacije, a jedini način da zadržimo korak s napretkom, je obrazovanje. Formalno obrazovanje nema pozitivan stav prema neuspjehu, a to je u suprotnosti s razvojem STEM područja gdje je neuspjeh obavezni dio procesa kojim se dolazi do velikih postignuća. Za razliku od formalnog obrazovanja, u onom neformalnom prostor je slobodniji i djeca ga, bez pritiska ocjena, mogu iskoristiti za igru i istraživanje“, istaknula je Jelena Likić, predsjednica udruge Bioteka i suurednica priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

Jelena Likić, Kristina Duvnjak, Dalibor Paar i Markita Franulić

Trenutačni formalni sustav obrazovanja često šalje dvije pogrešne poruke – da su sva znanja otkrivena, te da rješenja trebaju stići izvana, tj. od profesora. Edukatori u udrugama tvrde kako podučavanje treba biti drugačije.

„Edukator ne objašnjava zakonitosti, nego postavlja djecu u situacije gdje ih oni sami istražuju. Djecu treba ohrabrivati da preispituju ustaljene metode i autoritete. Na taj način razvijaju kritičku misao, uče na našim pogreškama i spremni su osmišljavati bolja, konstruktivnija i uspješnija rješenja“, rekla je Kristina Duvnjak, suurednica i suautorica priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

S njom se slaže i suautor priručnika doc. dr. sc. Dalibor Paar. Smatra kako djeci i mladima u Hrvatskoj treba omogućiti najbolje europsko obrazovanje. „Djeci od najranije dobi trebaju biti dostupne aktualne znanosti i tehnologije. S njima se trebaju upoznati već u vrtiću, a ne tek na fakultetu. Nadamo se da smo s nekim idejama iz ovoga priručnika izašli izvan okvira te da će priručnik potaknuti edukatore da svoje struke djeci predstave na vrlo zanimljiv način“, rekao je Paar.

Uz Kristinu Duvnjak i Dalibora Paara autori priručnika su Bojan Markičević, dr. sc. Maja Brkljačić, mr. sc. Aneta Golebiowska, Biljana Trifunović i Hrvoje Vrhovski.

Priručnik STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća primarno je namijenjen edukatorima u neformalnom obrazovanju koji se bave STEM područjem, ali i učiteljima osnovnih i srednjih škola, odgajateljima u predškolskim ustanovama, djelatnicima visokoškolskih ustanova te svim ostalim zainteresiranim pojedincima koji žele razvijati svoje kompetencije, znanja i vještine za STEM obrazovanje kakvo djeca i mladi u 21. stoljeću trebaju i zaslužuju.

Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, istaknula je da priručnik radi na povezivanju društva sa znanošću i tehnologijom čemu je posvećen i muzej koji vodi. Tome je dodala: „Izuzetno je vrijedno djecu sustavno poticati na samoinicijativno istraživanje, propitkivanje i razmišljanje te rasplamsavati njihovu strast za otkrivanjem rješenja.“

Zahvaljujemo edukatorima, znanstvenicima, kolegama i zainteresiranoj javnosti koji su promociju uveličali svojim dolaskom te s nama podijelili ovaj važan trenutak! Nadamo se da ćete Priručnik smatrati korisnim te ga upotrebljavati u što većem broju!

Priručnik je nastao u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Tiskani primjerci besplatno će biti ustupljeni zainteresiranim osobama i institucijama koje mogu potvrditi da pripadaju jednoj od ciljnih skupina kojima je Priručnik namijenjen. Velik dio naklade, koja iznosi 2500 primjeraka, bit će doniran osnovnim školama i knjižnicama diljem RH koje će posredno i neposredno biti uključene u projekt “Razvoj mreže STEM ambasadora”, a preostali dio naklade ostavlja se za donacije putem predbilježbi.

Ukoliko ste zainteresirani za vlastiti tiskani primjerak Priručnika, možete se predbilježiti putem adrese e-pošte: kontakt@bioteka.hr.

Priručnik je izrađen i u elektroničkoj verziji koja je također besplatna i dostupna za preuzimanje ovdje.