Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Projekt “Postani i ti istraživač na jedan dan” u Umagu!

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. travnja 2015. god. provela je projekt „Postani i ti istraživač na jedan dan!“ u gradu Umagu. Navedeni projekt dio je programa znanstvenih radionica za osnovnoškolce „Bioteka u pokretu“ koji Bioteka redovito provodi u prostorima Udruge na zagreb

 

ačkoj Trešnjevci te u suradnji s brojnim institucijama kao što su muzeji, centri za kulturu, škole, knjižnice, kampovi itd.

U projektu „Postani i ti istraživač na jedan dan!“ sudjelovalo je više od 100  učenika i učenica  5. razreda (5 razrednih odjeljenja) iz OŠ Marije i Line i talijanske OŠ Galileo Galilei iz Umaga.  Zadatak ovim petašima bio je provesti  znanstvenu radionicu, tj. eksperiment pod nazivom „Skrivene boje lišća“ u kojem je trebalo otkriti imaju li špinat, matovilac, blitva ili crveni radič još nekih boja (pigmenata) u svojim listovima od onih koje vidimo golim okom. Pretpostavke naših polaznika bile su različite, ali na kraju pokusa svi zaključci su bili isti! Saznali  smo koje se to još boje kriju u listovima što je bio dokaz da su svi sudionici pokus dobro napravili te da u listovima postoji još boja te smo saznali koja je uloga svake od njih. Potrebno je naglasiti kako su radionice provedene u grupama do 12 djece kroz 10 radionica tako da je svaki učenik i učenica dobio/la priliku upoznati se s osnovnim laboratorijskom priborom te samostalno provesti pokus što je iznimno važno kada znamo da je iskustveno učenje na vlastitom primjeru ono koje donosi najbolje rezultate.

2

Veseli petaši su jedva čekali zaprljati tarionike!

Kako bi provjerili kako su učenici zadovoljni našom radionicom i općenito radom, na kraju radionice nasumično smo podijelili evalucijske listiće u kojem je sudjelovalo 46 učenika/ca u  kojem su trebali od 1 (najniža ocjena) do 5 (najviša ocjena) ocijeniti koliko se slažu sa izjavama A, B, C, D, E, F, G. Tako je, primjerice, od 46 učenika/ca njih 43 izjavilo da želi pohađati još ovakvih radionica što čini čak 93,47% !

                                                                Rezultati evaluacijskih listića učenika/caGraf

A-    Radionica mi je bila zanimljiva.

B-    Voditeljica jasno i razumljivo objašnjava korake pokusa.        

C-    Voditeljica jasno objašnjava pojmove  koje moramo znati za provođenje pokusa.

D-    Shvaćam kako napraviti pokus i što se njime želi postići.        

E-    Atmosfera na radionica je radna ali zabavna i opuštena.

F-    Ako mi nešto nije jasno, osjećam se slobodnim/om pitati nejasnoće.   

G-    Želim pohađati još ovakvih radionica.    

 

Zahvaljujemo školama iz Umaga koje su spremno pristale na suradnju te svim učenicima koji su rado sudjelovali u našem projektu. Također, napominjemo kako je projekt „Postani i ti istraživač na jedan dan!“ financiran sredstvima Grada Umaga te ovom prilikom još jednom zahvaljujemo!

 

Više fotografija s radionica možete pogledati: ovdje.