Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Biotekini terenski istraživači

Projekt u kojem 20-tak osnovnoškolaca subotom ujutro istražuje prirodu i okoliš – u prirodi! Svaki puta u drugačijem okruženju, a često na obroncima Medvednice, ovi istraživači traže fosile, ispituju kvalitetu vode i zraka, upoznaju bioraznolikost zavičaja, pravila terenskog istraživanja i boravka u prirodi te još mnogo toga spontanog kako to često i bude u takvom okuženju. Djecu u ovoj pustolovini prati edukator Antonio i njegova vjerna i vrijedna družina volontera!

LORA - laboratorij održivog razvoja

„LORA – laboratorij održivog razvoja“ projekt je kojim se na inovativan način izrađuje i provede programi obrazovanja za održivi razvoj za osnovne škole i organizacije civilnog društva (OCD). Programi će se formirati i realizirati partnerstvom udruga Bioteka, BIOM i Hyla te OŠ Borovje iz Zagreba, pridruženu suradnju 20 osnovnih škola iz svih županija Republike Hrvatske. Jedan od rezultata projekta je, da će svaka od 20 škola razviti vlastiti, jedinstveni obrazovni program temeljen na specifičnim potrebama i zahtjevima svake OŠ.

Aktivni mladi u zaštiti okoliša

Projekt „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“ bavi se pitanjima aktivnosti i zainteresiranosti mladih vezanim uz zaštitu okoliša i prirode. Glavni cilj projekta je osnažiti mlade za provođenje istraživačkog, projektnog, aktivističkog i/ili okolišnog samostalnog rada u lokalnim sredinama s ciljem rješavanja postojećih okolišnih ili problema zaštite prirode uz mentoriranje Udruge Bioteka tijekom cijelog trajanja samostalnog rada.

 

PANDA – projektna nastava za darovitu djecu

Projektna nastava PANDA inovativni je projekt koji, u sinergiji civilnog, javnog i privatnog sektora, provodi aktivnosti i metode rada s darovitom djecom osnovnoškolskog uzrasta. Cilj projekta je omogućiti dostupnost kreativnog istraživačkog rada kao nadopunu školskom kurikulumu, a kroz upoznavanje eksperimentalnog znanstvenog rada uvrstiti prirodoslovne i njima srodne teme u sustav izvaninstitucionalnog obrazovanja.

 

Više o projektima pročitajte na sljedećim poveznicama:

PANDA – projektna nastava za darovitu djecu, 2016./2017.

PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu, 2017./2018.

Kampovi u PP Učka 2018. – 2020.

Udruge Bioteka i BIOM u sklopu projekta Učka 360⁰ od 2018. do 2020. godine provode više volonterskih i prstenovačkih kampova u PP Učka. Cilj prstenovačkih kampova je praćenje jesenske selidbe ptica te edukacija posjetitelja o vrstama ptica i njihovim staništima, a cilj volonterskih kampova je, kroz krčenje zaraslih travnjaka, vratiti livade u prvobitno stanje i pružiti utočišta divljim vrstama putem direktnih konzervacijskih akcija te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.

 

Više o kampovima pročitajte na sljedećim poveznicama:

Volonterski kampovi „Učka 360°“ – vratimo livade leptirima!

Prstenovački kampovi na Učki – Učka 360°

Portal Biologija.com.hr – online strana prirode

Internetski portal Udruge specijaliziran za informiranje građana o temama s područja biologije i srodnih znanosti: zaštite prirode i okoliša, ekologije, klimatologije, medicine, psihologije, sociologije, zdravlja i prehrane i dr.

Portal Bioteka.hr

Edukativni internetski portal za djecu i mlade o temama s područja biologije, evolucije, geologije, zaštite prirode i okoliša, zdravlja i prehrane te promicanja zaštite okoliša i održivog razvoja uz interaktivno učenje sadržaja na portalu.

U društvu mikroba

Nositelj projekta je Hrvatsko mikrobiološko društvo (HMD), a glavni cilj je pridonijeti uspostavi održivih programa društveno korisnog učenja te poboljšati stjecanje znanja i vještina studenata aktivnim sudjelovanjem i praktičnim iskustvom.

Žedan i gladan laboratorij

Svrha projekta je, u suradnji s osnovnim školama šireg područja rijeke Krke, educirati djecu o kvaliteti i kvantiteti voda RH s naglaskom na rijeku Krku. Projektom se polaznici upoznaju s prirodnim bogatstvima vodenih staništa te velikom bioraznolikošću tih područja.

Otključaj tajne živog svijeta

Cilj projekta je upoznati bioraznolikost lokalnog staništa te otkriti načine na koje možemo doprinijeti njezinoj zaštiti i očuvanju. Tijekom ove terenske edukacije sudionici se, radeći u malim timovima, upoznaju s identifikacijom i evolucijskim prilagodbama različitih bioloških skupina uz determinacijske ključeve prilagođene njihovom uzrastu, uče tehnike promatranja i hvatanja životinja te praćenja njihovih tragova.

Više o projektima pročitajte na sljedećim poveznicama:

Zadarska županija (2018., 2017.)

Primorsko-goranska županija, 2018.

Grad Pula, 2018.

NP Krka, 2018.

Općina Štrigova, 2018.

Općina Čepin, 2017.

Općina Sveti Martin na Muri, 2017.

Općina Gola, 2017.

Grad Dubrovnik (2015., 2016., 2017.)

Grad Koprivnica, 2016.

Grad Rovinj, 2016.

Grad Rabac, 2016.

Grad Split, 2016.

Općina Velika Kopanica, 2016.

Grad Zadar, 2016.

Ljetni STEM i prirodoslovni kampovi

Ljetni kampovi osmišljeni su za osnovnoškolsku djecu između s ciljem da svako dijete na vlastitom iskustvu iskusi i istraži kako je to biti znanstvenik u terenskom mobilnom laboratoriju, morski biolog koji otkriva dubine Jadranskog mora ili istraživač koji će osmisliti kako riješiti problem plastike u moru.

Više o projektima pročitajte na sljedećim poveznicama:

Grad Mali Lošinj (2016., 2017., 2018.)

Šimuni, otok Pag

 

Postani i ti istraživač na jedan dan!

Kroz aktivnosti projekta „Postani i ti istraživač na jedan dan!“ provode se znanstvene radionice, tj. eksperimenti u kojima svaki polaznik ima priliku upoznati se s osnovnim laboratorijskim priborom te samostalno provesti pokus.

Općina Gola, 2017.

Grad Umag, 2015.

 

 

STEM radionice

Na zabavan, poučan i edukativan način ovaj projekt korisnike uči promišljati kritički i analitički, što su vještine od iznimne važnosti za njihov daljnji život i napredak jer ih uče rješavanju problema. Pri tome se posvećujemo i suvremenoj metodici nastave te didaktici i psihologiji učenja, što rezultira razvojem znatiželje djece prema integraciji i primjeni znanja iz prirodnih znanosti, inženjerstva i informatike, matematike, zaštite okoliša i prirode te korištenja tehnologija, potičući pri tome razvoj samopouzdanja, strpljenja, preciznosti te samostalnog i timskog rada.

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu

Edukacijske aktivnosti projekta provode se kroz niz edukativnih, zabavnih i problemski orijentiranih ”uradi sam” aktivnosti na otvorenom, a najveća pažnja posvećena je informiranju i edukaciji o upravljanju, održivom korištenju i zaštiti okoliša i prirode, s posebnim osvrtom na interakciju flore, faune i čovjeka te njihova utjecaja na nastupajuće klimatske promjene.

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu, Grad Dubrovnik

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu, Grad Zadar http://udruga.bioteka.hr/biotekine-znanstvene-radionice-po-treci-puta-u-zadru/

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu, Općina Gola

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu, Zadarska županija (Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport)

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu u Splitu, Grad Split

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu u Općini Sv. Martin na Muri, Općina Sv. Martin na Muri

AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu, Općina Punat, 2018.

Završeni projekti

2020.

U zajednici s prirodom– interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma

Krajem listopada ove godine zaposlenici Udruge Bioteka u suradnji s Udrugom turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i vanjskim stručnjacima održali su…

Darovita djeca završila 4. razred Biotekine škole!

Iz tjedna u tjedan kroz ovu neobičnu godinu došli smo do završetka projekta “PANDA 4 – projektna nastava za darovitu…

Biotekini pokusi postali dio školske nastave!

Zbog pandemije uzrokovane COVID—19 virusom, sredinom ožujka prekinute su Biotekine redovne, obrazovne aktivnosti s našim dragim osnovnoškolcima koje se provode…

Besplatna radionica o projektima zaštite okoliša i prirode za mlade u Bioteki

Započeo je projekt „Mladi za okoliš 2“ i pravo je vrijeme da se aktiviraš te da zajedno riješimo aktualne lokalne…

Mladi iz Zagreba provode samostalne projekte

Više od 20 mladih prijavilo se i sudjelovalo na radionici “Mladi za okoliš 2” kako bi se informirali i educirali…

2019.
2018.
2017.
2016.
2015.
2014.
2013. - 2011.

Općenite informacije

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Vladimira Preloga 7, 10 000 Zagreb

OIB: 55178657512
IBAN: HR6723400091110426699, Privredna banka Zagreb d.d.
Godina osnutka: 2010.

Press

Publikacije
Press

Press

Publikacije
Press