Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Radionica u sklopu projekta “Aktivni mladi” održana i u Splitu

Biotekin tim otputovao je u Split kako bi u sklopu projekta  „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“ održao radionicu u prostorima Info zone, udruge koja je ujedno i regionalni info-centar za mlade. Provođenje projekta dovelo nas je mladima koji su silno željeli postati aktivni dionici društvenog života u svojim sredinama, a radionica koju smo za njih osmislili trebala bi im pomoći upravo u tome.

Kako bismo ih dodatno ohrabrili i osposobili za prepoznavanje i rješavanje okolišnih problema, za njih smo 14. travnja 2018. godine održali cjelodnevni edukativni program. Kroz radionicu su nas mladi upoznali s problemima iz vlastitih sredina, a mi smo im pokazali načine pomoću kojih se s problemima mogu uhvatiti u koštac.

Mladi su tijekom edukacije, diskusije, analize i veoma angažirane rasprave uvidjeli da je okoliš dinamičan i kaotičan sustav velikog broja faktora i da je za rješavanje problema u okolišu i prirodi potrebno dobro poznavati njegove pojedine dijelove. Proces prepoznavanja utjecaja ljudskih aktivnosti na okoliš i prirodu potaknuli smo na način da smo mladima zadali zadatak da na ograničenom području razviju društvo koje će živjeti u skladu s prirodom. Od prvotnih izjava da čovjeku za takav život ne treba mnogo, uskoro smo počeli uočavati da nam je potrebna voda, hrana, odjeća, energija, obrazovanje, čak i zabava, a došli smo i do zaključka kako su nam za to potrebni i prirodni resursi. U Splitu su mladi tako odlučili uzgajati poljoprivredne kulture, ribu, školjke… Za dobivanje električne energije koristili su solarne ploče, a kanalizacijski ispusti, koji su predstavljali velik problem, uvijek završavajući u ribogojilištu ili u polju, na kraju su riješeni na način da su otpadne vode pročišćavali, i to kroz bioremedijacijski sustav.

Mladi su zaključili da svaka ljudska aktivnost ima utjecaj na okoliš i prirodu te da jedino održivo upravljanje i korištenje taj utjecaj može održati u granicama prihvatljivosti.

U tom smo svjetlu također obradili i pitanja zaštite vrsta i staništa (Natura 2000), upravljanja prirodnim područjima, procjene utjecaja na okoliš, volontiranja u zaštićenim područjima, aktivizma kao alata društvene promjene te druge srodne teme.

Kako je svrha ove radionice bila osnažiti mlade ljude u vještinama prepoznavanja, analize i rješavanja okolišnih problema te njihovo ohrabrivanje za aktivnije sudjelovanje u društvu, u završnom dijelu radionice Biotekin tim sudionicama je prenio znanja potrebna za pisanje i realizaciju vlastitih okolišnih projekata koji će direktno utjecati na kvalitetu života u njihovim lokalnim sredinama.

Upravo će ova vrsta posla, samostalan rad na malim lokalnim projektima zaštite okoliša i prirode, biti njihov zadatak u naredna tri mjeseca. Mladi će diljem RH svoje projekte provoditi pojedinačno ili u skupinama, sami će kreirati svoje aktivnosti i rezultate, a pri tome će ih mentorirati zaposlenici i volonteri Udruge Bioteka i naši suradnici. Pratite nas i saznajte kako su se mladi snašli u vlastitim projektima i kakve su rezultate postigli!

Doznajte i kako je bilo na ranijim radionicama u Osijeku, Rijeci i Zagrebu!

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.