Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

„U prirodi o prirodi“

„U prirodi o prirodi“ naziv je edukativnog projekta kojeg provodimo u Gradu Čakovcu. Cilj projekta je motiviranje i osposobljavanje nastavnika i učenika osnovnih škola za provođenje školske nastave na otvorenom, u prirodi. Kroz istraživački, terenski rad na otvorenom učenici lakše i jednostavnije steknu znanja s područja bioraznolikosti, zaštite prirode i okoliša, a pritom razvijaju senzibilitet prema posebitostima, vrijednostima i ljepoti prirode.  

U Čakovcu smo 24. svibnja 2021. proveli dvije znanstveno-istraživačke radionice s učenicima 2. i 6. razreda II. OŠ Čakovec te njihovim učiteljima i učiteljicama (pri čemu nikom nisu smetali ni kiša ni hladnije svibanjsko jutro). Učenici su na terenskim radionicama sakupili, analizirali i determinirali brojne uzorke i istražili bioraznolikost školskog dvorišta, mjerili temperature zraka i tla, sakupljali uzroke tla, određivali ph-vrijednost tla itd. Puno praktičnog rada završilo je razgovorom i raspravom što nam svi ovi podaci govore i kakve veze oni imaju za zaštitom prirode i okoliša. Radionica u trajanju od 180 minuta prošla je u trenu.

Nakon radionice, zaputili smo se u spomenik parkovne arhitekture Perivoj Zrinski kako bismo snimili edukativne video materijale koji će nastavnicima poslužiti za daljnju motivaciju i edukaciju učenika na otvorenom, u parku.

Spomenik parkovne arhitekture Perivoj Zrinski zahvaljujući svojoj arhitekturi i biljnim vrstama uživa status zaštićenog područja. Kako bi se zaštitile njegove estetske, umjetničke, kulturno-povijesne i znanstvene vrijednosti Perivoj je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode, a još k tome ovaj prekrasan park nalazi se u samom centru grada. Kao što smo se i sami uvjerili tijekom šetnje i snimanja video materijala, Perivoj vrvi biljnim i životinjskim vrstama te je odlična lokacija za provođenje istraživačke i terenske nastave. Nakon provedene edukacije, prikupili smo dovoljni materijala za edukativni videomaterijal koji će učiteljima sigurno pomoći,  da kad god je to moguće. školsku učionicu zamjene onom u prirodi.

Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Grada Čakovca.