Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Volonterski kamp na Učki – očuvanje bioraznolikosti daleko od civilizacije!

Udruge Bioteka BIOM provode Volonterski kamp Učka 360⁰ – Vratimo livade leptirima!
Od 12.7. do 24.7.2018. u sklopu projekta Učka 360°, udruge Bioteka i Biom u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka organiziraju volonterski kamp za obnovu travnjaka. Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!
Sudjelovanje na kampu, hrana i voda su besplatni za sve sudionike. Traži se jedino dobra volja, spremnost na rad i suradnju i sudjelovanje u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka i održavanju kampa. Prijavit se možete za bilo koje dane kampa.
Brdovita područja Parka Prirode Učka nekad su bila puna života i ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i prelaze u šikare i šume. Zajedno s njima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom. Misija Udruge Biom je pružiti utočišta divljim vrstama putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcije te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.
Molimo sve zainteresirane da nam se jave za sudjelovanje na kampu ispunjavanjem prijavnice.

Osnovne informacije o uvjetima života na kampu – PDF poziv:

 • Spavanje u šatorima
  Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na dulje vrijeme molimo da osiguraju vlastiti šator.
 • Kuhanje na logorskoj vatri i plinu
  Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, troškove hrane pokriva organizator. Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!
 • Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji
  Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.
 • WC u prirodi
  Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.
 • Struja iz solarnih panela
  Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).
 • Signal je slab
  Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.
 • Dnevni raspored
  Radne aktivnosti odvijaju se ujutro od 8:00 do 11:00 sati, te poslijepodne od 17:00 do 19:00 sati. Tijekom stanke pripremamo hranu, učimo o prirodi oko nas i povremeno odlazimo na kupanje do Moščenićke Drage.