Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završen je 2. STEM kamp u Zagrebu!

U sklopu projekta „Girls own STEM“ od 22. do 25. listopada 2023. godine održan je 2. STEM kamp!

Nakon nekoliko mjeseci planiranja i provođenja vlastitih lokalnih projekata, djevojke smo ponovo okupili u Zagrebu kako bi predstavile svoje projekte, kojih je ukupno bilo 21, i razmijenile iskustvo rada na vlastitim projektima.

Tijekom kampa održane su 4 serije prezentacije provedenih projekata, jedna panel rasprava, brzo upoznavanje novih mentorica za daljnje projekte, dvije večeri neformalnog STEM druženja te dvije radionice na temu kako raditi STEM projekte.

Kamp smo započeli u nedjelju navečer službenim otvorenjem kojeg je vodila predsjednica udruge Bioteka i voditeljica projekta „Girls own STEM“ Jelena Likić. Djevojkama smo zaželjeli dobrodošlicu te smo ih pobliže upoznali s programom 2. STEM kampa.

Ponedjeljak je započeo prezentacijama projekata djevojaka. Djevojke su svoje projekte prezentirale ostalim sudionicama, nakon čega bi slijedila kratka rasprava i pitanja o provedenom projektu. U ponedjeljak su tako prezentirani projekti: MP kutija, STEM wizards, Polinacija, Popularizacija STEM-a, Meteorološka postaja, Mali vrtek, Vidikovac KUK, Reciklaža nije gnjavaža, MentalCheck i Nek’ i djeca zavole STEM.

Nastavili smo s panel raspravom „Vođenje, komunikacija i suradnja u provedbi STEM projekta“ u kojoj su sudjelovale:

 • Sonja Popović, direktorica msg global solutions u Hrvatskoj
 • Karla Andrić, osnivačica HAIKU communications
 • Martina Ptiček, voditeljica razvojnog tima u Porsche Digital Croatia
 • Sanja Veletanlić, voditeljica huba Go2human
 • Kaja Pavlinić, direktorica poslovnih operacija u agenciji Speck

Ovih je pet uspješnih žena podijelilo svoja iskustva, stavove i znanja povezana s vođenjem i planiranjem projekata, suradnjama s timovima i pojedincima, učinjenim greškama, padanju i dizanju te kako učinkovito komunicirati svoje ideje prema javnosti i medijima što vjerujemo da je djevojke inspiriralo za njihov daljnji rad. Ove će uspješne žene biti mentorice djevojkama kroz projekt “STEM mentorice za STEM djevojke” koji je nastavak projekta Girls own STEM.

Dan smo završili s „Večer neformalnih STEM aktivnosti“ gdje su djevojke u neformalnom okruženju imale priliku slagati robote, isprobati 3D olovke, igrati društvene igre i družiti se. Program je vodila Biotekina edukatorica Katarina Horvat.

Sljedeći smo dan ponovo započeli s prezentacijama projekata djevojaka. U utorak su tako prezentirani projekti: What’s up Borovo, Cibus i bolji život, Pametna zabava na javnom prostoru, STEM: mladi za mlade, Bon Move, raSTEMo, Gradimo istraživački centar – igramo se sa znanosti, Kvartovske zujalice, STEM kozmetika, Boca manje za dan više i Sklonište za životinje.

Dan smo nastavili s radionicom „Kako raditi dobar STEM?“ koju je vodila Kristina Duvnjak, dopredsjednica i voditeljica programa edukacije udruge Bioteka. Tijekom radionice fokus je bio na interdisciplinarnom pristupu tijekom rješavanja STEM problema.

Vrhunac dana bilo je zasigurno Brzo upoznavanje novih mentorica. Bio je to spoj žena na leaderskim pozicijama iz top hrvatskih kompanija i naših Girls own STEM djevojaka. Kroz metodu brzog upoznavanja u osam minuta djevojke su imale priliku predstaviti sebe i svoje projekte budućim mentoricama, ali istovremeno i upoznati mentorice koje su se uključile u projekt “STEM mentorice za STEM djevojke”. U brzom upoznavanju sudjelovale su:

 • Anita Cvetić Oreščanin, članica uprave i suvlasnica Poslovne inteligencije
 • Anđelka Strajher, direktorica tvrtke Megatrend poslovna rješenja d.o.o.
 • Martina Ćurić, koordinatorica globalnog marketing tima u kompaniji Schneider Electric
 • Sanja Veletanlić, voditeljica huba Go2human
 • Ana Duvnjak, direktorica službe za IS porezne uprave, tvrtka APIS IT d.o.o.
 • Martina Ptiček, voditeljica razvojnog tima u Porsche Digital Croatia
 • Slađana Krpić, članica uprave tvrtke Poslovna inteligencija
 • Lucija Pilić, PR i biznis developerica u Gamechucku
 • Karla Andrić, osnivačica HAIKU communications

Dan smo ponovno završili s „Večer neformalnih STEM aktivnosti“ koju je vodila Biotekina edukatorica Katarina Horvat.

Srijeda je bila rezervirana za „Project management 101“ pod vodstvom Jelene Likić, predsjednice Udruge Bioteka. Djevojke koje nastavljaju rad na novim projektima uz Jeleninu su pomoć i savjete radile na razvoju ideja za buduće projekte i unaprjeđenje postojećih. Djevojke koje u ovom dijelu programa nisu sudjelovale, s edukatoricom Katarinom Horvat posjetile su Botanički vrt PMF-a.

Za kraj su nam ostali međusobni oproštaji prije nego su djevojke krenule svojim kućama.

Veliko hvala svim djevojkama na sudjelovanju, angažmanu i trudu tijekom rada na projektu Girls own STEM, ali i na ovom kampu!

Veliko hvala i svim gošćama što su se odazvale na naš poziv i što su pronašle vremena da prenesu svoja znanje, iskustva i pozitivnu energiju na sudionice kampa!

Vjerujemo kako su djevojke nakon sudjelovanja na kampu pune ideja i motivacije za daljnje sudjelovanje na našem novom projektu te se veselimo njihovim daljnjim postignućima.

Za kraj, neka vam nekoliko sudionica kampa kažu što su naučile i što ih se najviše dojmilo na kampu:

Želim vam se zahvaliti iz srca na nevjerojatnom iskustvu koje sam imala na STEM kampu. Vaša strast, predanost i entuzijazam prema znanosti, tehnologiji, inženjeringu i matematici su me zaista inspirirali. Bio je to nevjerojatan trodnevni kamp pun novih saznanja, izazova i poticaja za moje buduće projekte.

Samo želim da se zahvalim na svemu, organizaciji prije svega jer je bila odlična. Nadam se daljnjoj suradnji i dali ste mi motivaciju za moju budućnost. Hvala Vam <3

Najviše mi se dojmio ponovni susret sa curama i upoznavanje mentorica.

Naučila sam da je komunikacija ključna za napredak projekta i da se nemam čega bojati. Jako mi je drago što je Bioteka i njezini djelatnici toliko pristupačna sredina.

Naučila sam kako i kroz kratko vrijeme možemo naučiti toliko korisnih stvari te sam naučila da je jako bitno saslušati druge do kraja i pružiti im šansu da iznesu svoju ideju jer je svaka sugestija dobro došla.

Ono što me najviše dojmilo su projekti koje su radile druge djevojke. Bilo je nevjerojatno vidjeti kako su kreativne i pametne, te kako su svojim idejama i inovativnošću mijenjale svijet oko sebe. Komunikacija s mentoricama također je bila vrlo inspirativna. Njihovo iskustvo i znanje su me motivirali da istražujem dublje i radim još više na svojim projektima.

Drago mi je što sam imala mogućnost sudjelovanja na ovakvoj vrsti projekata. Pored formalnoga dijela projekta(radionice, kampovi) koji su mi bili izrazito korisni spomenula bih i drugu stranu. Prijateljstva i poveznice sa curama iz cijele države su nešto što je, po meni, pogotovo prvi kamp činilo posebnim. Različitosti od kulture, vjere, nacionalnosti pa na kraju krajeva i mjesta u kojima živimo dovelo je do toga da se bolje povežemo i naučimo novim vrijednostima.

Projekt provodi udruga Bioteka uz financijsku potporu tvrtke 3M kroz međunarodnu zakladu GlobalGiving, a od prosinca 2022. projektnim donatorima pridružila se i tvrtka MET Croatia Energy.