Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završen projekt PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu!

U razdoblju od 1. listopada do 31. kolovoza 2018. udruga Bioteka provela je projekt PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu. Projekt predstavlja kombinaciju najbolje prakse stečene prošlogodišnjim radom na provođenju PANDA edukacije, zatim višegodišnjim radom novih uključenih partnera te novih znanstvenih i stručnih spoznaja u metodici rada s darovitom djecom.

Tijekom školske godine 2017./2018. djeca su kroz projektnu i problemsku nastavu istraživali teme koje su bile podijeljene po modulima te se svaka tema obrađivala između četiri i osam tjedana, ovisno o procijenjenom vremenu i željama djece. Tako su kroz modul nazvan „Hrana, poljoprivreda i zdravlje“ istraživali nutritivnu vrijednost različitih namirnica, prehrambene navike ljudi diljem svijeta te kroz izradu modela farma raspravljali i učili o održivom razvoju. Modul „Mikrobiologija“ donio je, među ostalim, istraživanja bakterija na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, dok su se na modulu „Geologija, geofizika i klimatologija“ kroz različite slikovite aktivnosti obrađivali kontinenti, kako izgledaju tektonski poremećaji, Zemljina unutrašnjost itd. „Ponašanje, zaštita i dobrobit životinja“ doveo nam je u goste dr.sc. Irenu Petak, stručnjakinju za ponašanje životinja i njezinu kućnu ljubimicu. Na ovim radionicama djecu su naučila važna pravila o ponašanju sa životinjama koja su mogla odmah primijeniti u izravnom kontaktu sa psom. Zadnji modul „Znanstvena pismenost i znanstveno – istraživački rad“ donio je cijelo šarenilo različitih istraživanja koja su djeca samostalno osmislila i provodila te naposljetku izradila plakat koji su onda prezentirali svojim vršnjacima u školi. Ovaj projekt obuhvatio je i suradnje s volonterima, institucijama, udrugama, različitim suradnicima, a polaznici su imali prilike sudjelovati i na terenskim izletima u Hrvatski prirodoslovni muzej, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Reciklirano imanje Vukomerić, Dom za nezbrinute životinje Dumovec te terenski izlet u Maksimir gdje smo promatrali ptice.

Reakcije roditelja i djece te njihove evaluacije na kraju projekta, zaista su pokazale koliko su djeca oduševljena ovim projektom te koliko ovakvih istraživačkih sadržaja nedostaje djeci u njihovom formalnom obrazovanju. Vjerujemo kako smo ovim projektom doprinijeli odgoju i obrazovanju osnovnoškolce djece, podignuli razinu njihove znanstvene pismenosti, ukazali na primjenu znanosti u našem svakodnevnom životu te smo, vjerujemo, neke od njih, već sada potaknuli na karijere u prirodnim znanostima.

________________________________________________________

Općenito o projektu:

PANDA – projektna nastava za darovitu djecu inovativni je projekt edukativnog karaktera kojim, u sinergiji partnera iz različitih sektora, provodimo aktivnosti i suvremene metode rada s darovitom djecom,  polaznicima 1. – 4. razreda osnovne škole. PANDA 2, kako mu samo ime govori, predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta i svojevrstan 2. razred programa PANDA, budući da se radi o iznimno uspješnoj suradnji triju važnih sektora kao odgovora na specifične potrebe darovite djece.

 

 

 

 

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.