Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Zbogom Staroj, pozdrav Novoj Godini!

Dragi naši, kako se bliži kraj još jedne godine, nema boljeg trenutka od ovog da stanemo i saberemo misli te se prisjetimo svega što smo napravili i proživjeli u zadnjih 366 dana.

Rastemo i razvijamo se – to su riječi koje bi najkraće opisale ovu našu godinu na izmaku. Udruga Bioteka, koja stoji iza vašeg najdražeg portala, uistinu je mnogo toga napravila ove godine. Upijali smo nova znanja, dijelili ih s drugima, napisali smo mnogo novih članaka i u svemu tome uživali. Istinski vjerujemo da je stalno usavršavanje i napredovanje važno za svakog pojedinca, ali i društvo u cjelini. Upravo takav stav naš je najjači pokretač.

Što smo sve napravili ove godine

Najvažniji projekt udruge svakako je bilo pokretanje edukacijskog portala za djecu – Bioteka.hr. Dugo smo radili na njemu i baš smo ponosni kako je ispao. Putovali smo, članovi udruge su bili u Estoniji i sudjelovali u projektu Eco-lifestyle in practice kao dio Youth in Action programa Europske unije (Mladi na djelu). Bilo je to vrijedno iskustvo budući da nam je to bio prvi projekt takvog tipa. Sudjelovali smo na simpozijima od kojih je najvažniji bio onaj o neformalnom učenju u Tirani. Sudjelovali smo na Znanstvenom pikniku, surađivali smo sa Zoološkim vrtom, a trenutno je u tijeku projekt u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni o kojem ćete uskoro više moći pročitati i na našem portalu.

Osim putem portala, biologiju na različite načine pokušavamo približiti djeci i odraslima. Zbog toga smo pokrenuli dva nova programa – Bioteka u pokretu i Biotekini herbariji.

Uz sve navedeno portal Biologija.com.hr je ove godine proslavio treći rođendan. Puno smo članaka napisali, prenijeli i trudili se biti aktualni. Znamo da možemo više i bolje, jer ponekad izgleda kao da malo zabušavamo, no rad na portalu je isključivo volonterski. Također, hvala vama dragi čitatelji, na svim konstruktivnim komentarima tijekom cijele godine. Pomažu nam da vidimo idemo li u dobrom smjeru te su i poticaj za daljnji rad.

Što planiramo u 2013.

Ideja i planova imamo mnogo – osim što ćemo završiti projekte koji su u tijeku, neki novi su u planu. Trudit ćemo se što više pisati, jer ipak je to ono što najviše volimo raditi. Za portal imamo mnogo novih ideja i planiramo neke zanimljive stvari. Ostanite s nama pa ćete vidjeti ;).

Osim toga, želja nam je što više uključiti vas u naš rad i pisanje – komentirajte članke, recite što mislite, raspravljajte, napišite ukoliko vam je nešto zanimljivo i želite o tome čitati, pratite nas na Facebooku Twitteru. Uključite se! Na taj način ćemo svi više učiti i napredovati.

Za kraj, želimo vam uspješnu i sretnu Novu Godinu. Želimo da primjećujete svijet oko sebe i otkrivate nove stvari. Želimo vam da pronađete radost u tome kada primijetite pravilnost mreže koju izrađuje pauk na vašem balkonu ili kada ugledate biljku koja raste iz asfalta i preživljava naizgled nemoguće uvjete. Želimo da se veselite svim novim spoznajama i da zajedno s nama rastete i razvijate se. A ovaj kratki osvrt ćemo završiti riječima jučer preminule talijanske nobelovke Rite Levi-Montalcini: ”Prije svega, ne bojte se teških trenutaka. Najbolje dolazi iz njih.”

Vaša udruga Bioteka