Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

PARQ – Novi projekt udruge Bioteka

Udruga Bioteka u suradnji s Javnom ustanovom ”Nacionalni park Brijuni” predstavlja projekt PARQ – Interaktivni vodič kroz Nacionalni park Brijuni. Svrha projekta je korištenje tehnologije QR kodova u povezivanju postojeće ponude Nacionalnog parka Brijuni s novim interaktivnim virtualnim informativno-edukacijskim sadržajima iz područja prirodne i kulturno-povijesne baštine parka.

Projekt PARQ premijerno se predstavlja na 6. Međunarodnom sajmu CroTour u Zagrebu, koji traje od 13. do 17. veljače 2013. PARQ je jedan od osam odabranih projekata, financiranih iz programa Inovativni turizam 2012. godine, koji pod okriljem Ministarstva turizma RH izlažu ovogodišnje turističke novitete u paviljonu 6 Zagrebačkog Velesajma.

QR (eng. kratica za termin ”quick response”) kôd je dvodimenzionalni kôd koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar kodovima, s jednom ključnom razlikom – može ga se čitati putem mobitela. Naime, QR kôd omogućuje trenutačni pristup multimedijskom sadržaju na internetu putem mobilnih telefona. Projekt predviđa izradu i postavljanje 100 QR kodova na nove i postojeće informativne stupiće na području JU ”Nacionalni park Brijuni”. QR kodovi poslužit će za prezentaciju i mobilno učitavanje niza tekstualnih i multimedijalnih sadržaja iz područja prirodne i kulturno-povijesne baštine Nacionalnog parka. Korištenjem ove tehnologije posjetiteljima Parka će se omogućiti zanimljiv i interaktivan boravak na Brijunima.

Korisnik najprije skida mobilnu aplikaciju za čitanje QR kodova na svoj pametni telefon, zatim kamerom mobilnog telefona skenira pojedini QR kôd te učitava opširnije tekstualne i audiovizualne sadržaje na odabranom jeziku. Usluga je dostupna na šest jezika:hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i ruskom. Sadržaj prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti Brijuna grupiran je u osam tematskih kategorija: životinjski svijet, poučna staza Zelenikovac, 20. stoljeće, arheološka ruta, sakralna ruta, skulpture, kamenolomi i zanimljivosti. Brijuni prvi u Hrvatskoj provode ideju interaktivnog vodiča kroz Nacionalni park, za zabavno samostalno otkrivanje ljepota i posebnosti parka, a voditelj i idejni začetnik projekta naša je udruga Bioteka.

Prve reakcije potencijalnih posjetitelja sa sajma izrazito su pohvalne. Ljudima se sviđa što prilikom posjeta Nacionalnom parku mogu sami izabrati kada će i koliko dugo obilaziti sadržaje; sviđa im se uvođenje novih tehnologija na usluzi posjetiteljima, kao i dizajn brijunskog QR koda u karakterističnoj plavoj i sivoj boji Parka. Temeljem programa poticanja inovacija u turizmu projekt PARQ sufinanciran je od strane Ministarstva turizma RH.

Dovršetak projekta planira se u lipnju ove godine, od kada će posjetitelji samostalno moći istraživati Brijune. Također, u svrhu promocije projekta, u idućih nekoliko tjedana portali Biologija.com.hr i Bioteka.hr donosit će vam zanimljive članke vezane uz prirodnu baštinu Nacionalnog parka Brijuni. Stoga nas pratite i dalje te otkrijte što se sve krije na ovom zanimljivom otočju!