Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

O nama

Spajamo znanost i društvo

Specijalizirali smo se za približavanje znanstvenog jezika, metoda i činjenica široj javnosti. Naš rad na spajanju znanosti i društva uključuje obrazovne, popularno-znanstvene, terenske, volonterske i istraživačke aktivnosti, kao i inicijative podizanja svijesti javnosti o temama iz područja prirodnih znanosti, zaštite prirode i okoliša, klimatskih promjena i održivog razvoja.

Bioteka svakodnevno promovira kritičku misao, znanost, suvremene metode poučavanja, aktivno građanstvo, održivi razvoj i primjenu rješenja temeljenih na prirodi. Uz to, aktivni smo u znanstvenom informiranju i STEM obrazovanju svih uzrasta i razina obrazovanja diljem EU-a, surađujemo sa znanstvenicima, obrazovnim ustanovama i privatnim sektorom, organiziramo rad s volonterima, a provodimo i stručna istraživanja u biologiji i zaštiti prirode/okoliša.

Biotekin tim

Jelena Likić, prof. biologije, predsjednica udruge
Kristina Duvnjak, prof. biologije, dopredsjednica udruge
Stjepan Novosel, magistar struke znanosti o okolišu, stručni suradnik – edukator
Katarina Horvat, mag. edukacije biologije i kemije, stručna suradnica – edukatorica

Vodstvo i članstvo te zaposlenici/ce Udruge kompetentni su visokoobrazovani i stručni ljudi, s višegodišnjim znanstvenoistraživačkim i edukacijskim iskustvom, koji svojim radom aktivno doprinose izgradnji civilnog društva i rješavaju konkretne društvene probleme.

Po čemu nas najviše prepoznajete

Udruga je od osnutka 2010. do danas provela više od 80 projekata koji podižu razinu kvalitete STEM obrazovanja, donose istraživačku, projektnu i problemsku nastavu sukladno suvremenim metodama poučavanja, uključuju djecu, mlade i javnost u projekte zaštite okoliša i prirode, zagovaraju analitički, kritički i argumentirani pristup rješavanju problema, potiču međusektorsku suradnju, prenose znanja o učinkovitim metodama obrazovanja, doprinose održivom razvoju te osnažuju lokalne zajednice za pokretanje pozitivnih društvenih promjena.

Na nacionalnoj razini prepoznati smo po svojim internetskim portalima www.biologija.com.hr (za odrasle) i www.bioteka.hr (za djecu i mlade), zatim Programu edukacije koji uključuju  provedbu STEM radionica tijekom cijele školske godine (stem.bioteka.hr), ljetne i zimske STEM kampove i putujući koncept „Bioteka u pokretu” koji prirodoslovne radionice donosi osnovnoškolskoj djeci s manje obrazovnih mogućnosti diljem zemlje.

Uz navedeno, u suradnji s javnim ustanovama za zaštitu prirode svake godine publiciramo brojne edukativne materijale za širu javnost, a posljednjih godina predano radimo i na podizanju kompetencija učitelja i drugih obrazovnih djelatnika po pitanju razvoja projekata, održivog razvoja i STEM vještina. Neke od izdvojenih projekata pogledajte ovdje:

Općenite informacije

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Vladimira Preloga 7, 10 000 Zagreb OIB: 55178657512
IBAN: HR6723400091110426699, Privredna banka Zagreb d.d.
Godina osnutka: 2010.