Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Bili smo na “LIFE info danu” te regionalnoj radionici „Kako pripremiti LIFE projekt“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u okviru Projekta LIFE – jačanje kapaciteta za nacionalnu kontakt točku organiziralo je “LIFE info dan” te LIFE regionalnu radionicu „Kako pripremiti LIFE projekt“ u Zagrebu.

LIFE info dan održan je 7. svibnja 2018. u Zagrebu. Novosti ovogodišnjeg natječaja prezentirala je Rosemarie Hingsamer iz Izvršne agencije za srednje i malo poduzetništvo (EASME). Predstavnica monitoring tijela NEEMO, Ivona Malbašić, prezentirala je iskustva u praćenju provedbe projekata te istaknula najčešće greške koje se događaju pri planiranju i provedbi projektnih aktivnosti dok je iskustva u prijavi na Program LIFE predstavila Željka Rajković iz Udruge Biom. Naglasila je važnost ranog početka pisanja projektnog prijedloga i dogovaranja partnerstva te važnost suradnje s nadležnim institucijama pri pisanju ali i pri provedbi projekata.

Prezentirani su tematski prioriteti Programa LIFE i prioritetne politike, postupak prijave na ovogodišnji natječaj te iskustva iz evaluacija hrvatskih prijavitelja.

U okviru info dana održan je i Sajam LIFE projekata koji se provode u Hrvatskoj. Na sajmu su sudjelovali predstavnici 10 projekata koji se provode Hrvatskoj. Riječ je o projektima: LIFE Lynx, LIFE.SUSA.FRUIT., Old Drava, LIFE FUTURE, DRAVA LIFE, LIFE Living Streets, LIFE DINALP BEAR, LIFE Clim’Foot, LIFE EUROLARGECARNIVORES, LIFE ECOMETHYLAL.

Radionica “Kako pripremiti LIFE projekt“ organizirana je 26. travnja s ciljem pružanja detaljnijih informacija o prijavi projekata na LIFE natječaj. Prezentirana je natječajna dokumentacija, uspješni primjeri projekata te evaluacijski kriteriji i najčešće greške. Sudionici su radili u manjim grupama po području interesa, a sama radionica organizirana je kao prezentacija teorijskog dijela i zadanih vježbi. Među sudionicima bili su i korisnici koji provode LIFE projekte te su imali korisne savjete za podijeliti s ostalim sudionicima. Radionice su prilika za razmjenu ideja ali i savjetovanje o mogućim poteškoćama u prijavi projektnih prijedloga.

Izvor: LIFE program Hrvatska