Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Bioteka ponovo dolazi u NP Krka

Ljeto se bliži kraju, no Bioteka u pokretu još nije gotova! U listopadu putujemo prema jugu kako bismo na obali rijeke Krke proveli projekt pod nazivom „Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča!“. Projekt provodimo kroz dvije radionice u kojima će ukupno sudjelovati 40 učenika. Ovo je četvta godina zaredom da dolazimo na obale rijeke Krke.


Učenici će na radionicama istraživati lokalnu bioraznolikost! Iako ćemo posebnu pažnju posvetiti istraživanju vodenog staništa, istražit ćemo i kopno. Uz pojam „staništa“, kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse, učenici će upoznati i pojmove poput „bioraznolikosti“, „hranidbene mreže“, „invazivnih vrsta“, a osvrnut ćemo se i na različite prilagodbe vodenih i kopnenih organizama. U sakupljanju organizama učenicima će pomoći mrežice i puve – alati za hvatanje kopnenih beskralježnjaka koje će sami izraditi. U istraživanju i determinaciji sakupljenih biljaka i životinja pomoć će im povećala, lupe i determinacijski ključevi. Sve to učenici će proći po već provjerenoj metodi „uradi sam“, uz vodstvo dva iskusna Biotekina edukatora.

Kroz upoznavanje bioraznolikosti vrsta lokalnog područja i izravnim kontaktom s organizmima, učenicima želimo podići svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša. Također, projekt će koristiti i učiteljima, koji će naše metode edukacije, terenskog rada i „uradi sam“ zadataka, moći uvesti i u svoju razrednu nastavu. Napomenimo i kako će odjek projekta neposredno doći i do roditelja učenika te ostalih stanovnika čime želimo podići svijest o zaštiti okoliša i prirode te važnosti, popularizirati znanost i važnost zaštićenih područja.

Projekt je sufinanciran sredstvima NP Krka.