Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Bioteka posjetila znanstvene muzeje Micropia i NEMO u Amsterdamu

U sklopu provedbe projekta “U društvu mikroba”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, od 28. do 30. kolovoza 2018. posjetili smo Amsterdam. Cilj studijskog putovanja bio je inspirirati se sadržajem dviju renomiranih svjetskih institucija u području promicanja znanosti i kritičkog mišljenja, što smo učinili posjetivši muzej mikroba Micropia te znanstveni muzej NEMO.

Muzej Micropia jedinstven je u svijetu zbog svoje prezentacije i posvećenosti najsitnijima među nama, otvarajući oči posjetitelja po pitanju važnosti, brojnosti, uloge i fascinantne raznolikosti mikrobiološkog svijeta, pritom kombinirajući fascinantne videouratke, izloške i laboratorijsku opremu s korisnim savjetima, informacijama i brojnim znanstvenim i stručnim resursima za proučavanje i učenje. Iz ovog se muzeja ne izlazi bez osjećaja velikog poštovanja i fascinacije svijetom o kojemu malokad razmišljamo, a sveprisutan je. Svojedobno je to divno uprizorio slavni Louis Pasteur kada je izjavio: “Mikroorganizmi su svuda oko nas. Mikroorganizmi su svemoćni. Mikroorganizmi će imati posljednju riječ“.

NEMO je, za razliku od „ozbiljne i znanstvene“ Micropije, pravi raj za male i velike istraživače i istraživačice. Sa četiri opsežne izložbe i čak 17 000 izložaka ovo je muzej u kojemu se može boraviti cijeli dan! Od elektriciteta, putovanja u svemir, psihologije učenja, glazbe ili vođenja ljubavi, ciklusa vode u prirodi, povijesnog pregleda većih znanstvenih otkrića i tehnologije koju koristimo u svojim domovima, sve do energetike, svjetlosti i zvuka, graditeljstva i arhitekture, niti ovaj vas muzej neće ostaviti ravnodušnima.

Dvodnevni posjet projektnog tima iz Hrvatske proveden je kao jedna od prvih aktivnosti projekta, a cilj nam je učiti od iskusnih znanstvenih centara i muzeja kako bismo, u kasnijim projektnim fazama, i sami što uspješnije javnosti prezentirali mikrobiološke i druge znanstvene sadržaje u sklopu planiranog „Virtualnog muzeja mikroba“, inače jednog od glavnih rezultata projekta.

Bioteka će svoju partnersku ulogu u projektu ponajviše ostvarivati kroz sukreiranje suvremenih edukacijskih programa društveno korisnog učenja u području mikrobiologije za studente/ice te će pomagati profesorima/cama i drugim mentorima/cama s fakulteta u Zagrebu i Rijeci u što boljem razvoju i prilagodbi takvih edukativnih programa za studente/ice, djecu i mlade te opću javnost.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju partnerstva organizacije civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja“. Nositelj je Hrvatsko mikrobiološko društvo (HMD), a ostali partneri su Prirodoslovno-matematički, Prehrambeno-biotehnološki i Veterinarski fakultet te Hrvatsko katoličko sveučilište iz Zagreba, Medicinski fakultet iz Rijeke i Udruga BIUS.

Projekt traje od 19. ožujka 2018. do 18. siječnja 2020. godine, a u provedbi iz Bioteke sudjeluju zaposlenice Jelena Likić i Kristina Duvnjak, volonter Hrvoje Malić i volonterka Mia Šepčević.