Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Kako je to sudjelovati na Međunarodnoj istraživačkoj školi?

Kako je vratiti se u realnost nakon 11 dana provedenih u Rusiji, u predivnom kompleksu hotela Vyatichi, u Kaluga regiji, oko 200 kilometara jugozapadno od Moskve? Za nekoga kome bi ovo bilo prvo iskustvo sudjelovanja na međunarodnom projektu punom mladih i ambicioznih srednjoškolaca, studenata i doktoranda, vjerujem kako bi povratak u zbilju bio vrlo težak. No, zahvaljujući predivnom iskustvu rada u Bioteki i raznim putovanjima koje ono pruža, povratak sam podnio bez problema 😊.

Da se vratim na početak, ovdje je riječ o sudjelovanju na Međunarodnoj istraživačkoj školi (IRS – International Research School) koje se svake godine odvija u Rusiji. Velik je to i ambiciozan projekt koji organizira vrijedna IRS ekipa koji okuplja srednjoškolce i znanstvenike iz nekoliko partnerskih zemalja sudionica: od Meksika i Španjolske do Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Broj sudionika se približio brojci 100, a činili su ga organizatori, mentori i pomoćni mentori, delegacijski voditelji (profesori srednjih škola) i njihovi učenici. Cilj IRS-a je, kroz istraživački projekt koji traje 5 dana, pobuditi želju u mladima da se bave znanošću. Istraživački projekt osmišljavaju mentori, a u provođenju im pomažu pomoćni mentori.

Projekte u kojima će sudjelovati biraju sami učenici, a izbor je bio zaista težak, jer je bilo ponuđeno 10 projekata, koji su pokrivali široka područja znanosti – od kvantumskih računala, radijacije, ekonomije Kaluga regije i psiholingvistike do satelitskih snimaka i beskralježnjaka obližnje rijeke Protva. Projekt na kojemu sam radio kao pomoćni mentor bio je „Korištenje zemlje u Kaluga Regiji: pogled iz svemira“ (engl. Land Use of Kaluga Region: View from Space), a koji je osmislila Maria Dorofeeva iz Rusije.

Projekt je obuhvaćao obradu i korištenje satelitskih snimaka te edukaciju o njihovoj primjeni. Učenici koji su izabrali ovaj projekt bili su Anita iz Irana, Eugenia i Katya iz Rusije te Aleš iz Slovenije. U projektu nas je zanimalo kako je raspad SSSR-a utjecao na korištenje poljoprivrednih površina koje su farmeri masovno napuštali selidbom u gradove ili druge zemlje.

Pomoću satelitskih snimaka i besplatnih web stranica za analizu i obradu (Geomixer) usporedili smo satelitske snimke iz 1989. i 2019.  te zaključili kako je samo naš okrug istraživanja, gdje smo bili i smješteni, izgubio čak 175 km2 poljoprivrednih površina. Za usporedbu, cijelo područje bivšeg SSSR-a izgubilo je oko 400.000 km2, što je jednako površini Njemačke i Nizozemske. Rezultati takvih velikih gubitaka su ponajprije sukcesija, a zatim širenje naselja i gradova, izgradnja cesta i sl. Sukcesija je napredovanje šuma, a upravo u njih upravo prelaze sada već zaraštena i napuštena nekadašnja polja. Učenicima su brojke pomogle u daljnjem zadatku – odlučiti što se može učiniti s tih 175 km2 . Uz duge rasprave o bioraznolikosti, rubnim staništima, uslugama ekosustava i mnogočemu drugome, na kraju su odlučili kako je potrebno provesti daljnja terenska i satelitska istraživanja, kako bi se odredila i zaštitila područja interesa (velika bioraznolikost i sl.). Nadalje, smatrali su da se ne treba ništa napraviti vezano za sukcesiju jer šume imaju veću uslugu ekosustava od poljoprivrednih područja te su predložili bavljenje eko-turizmom.

Uz rad na istraživanjima, preostale dane sudionici su prisustvovali mnogim radionicama i tematskim večerima, poput kulturne večeri i karaoka. Program i organizacija bili su odlični, jer se u svemu tome pronašlo vrlo malo praznog hoda i slobodnog vremena. No, sudionici se nisu protivili jer je vrijeme bilo zaista kvalitetno ispunjeno. Dva dana su organizirani i izleti – jednom u Moskvu i jednom u Kalugu, u muzej Kozmonautike. O izletu u Moskvu mogao bi puno toga pisati, no ukratko, grad je impozantan u svakom smislu riječi – od cesta i zgrada, do prometa, metroa i broja stanovnika i turista.

Što se tiče Međunarodne škole, obilježila ju je znanost, ambicija, multikulturalnost i prije svega, zabava i dobro raspoloženje. U prostorima škole, gdje smo za vrijeme istraživanja najviše boravili, često su se mogle čuti mnoge skladbe na klaviru koji je svaki dan svirao neki drugi polaznik/ca škole. Na kulturnoj noći je bilo sviranja, plesa i pjevanja, improvizacijske glume i vještog baratanja mačevima. Svo vrijeme stopilo se u jedno predivno iskustvo zbog predivnih ljudi, kulture, zabavnih radionica, istraživanja i još mnogih drugih stvari.

IRS se odvija svake godine, na različitim mjestima u Rusiji, a zbog svega navedenog svakako preporučujem da se zainteresirani priključe već sljedeće godine!