Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Mali Rapčani upoznali su svoje podmorske susjede i njihove probleme

Popularni projekt udruge Bioteka „Ključ za život – morska priča” ove je godine prepoznala tvrtka Valamar Riviera d.d. te smo sunčanu subotu 22. listopada 2016. proveli na rivi u Rapcu. Što smo sve radili i koje smo nove stvari naučili, doznajte u nastavku.

 Naše gostovanje započeli smo akcijom čišćenja podmorja uz pomoć posebnih gostiju – naših kolega iz KŠRM Submania izdsc_0160 Zagreba. U tri sata čišćenja podmorja kod rive vrijedni su dečki preronili i očistili oko 3000 m2. Izronili su tri automobilske gume, nekoliko odbačenih vrša, jedan koš za otpatke, više od stotinu staklenih boca, nekoliko desetaka plastičnih boca, kolica za kupovinu te mnoge druge odbačene predmete kojima nije mjesto na dnu mora. Za to vrijeme članovi Udruge Bioteke vrijedno su čistili obalni dio od odbačenih opušaka, plastičnih vrećica, čepova, boca, papira i sličnih otpadaka.Za vrijeme akcije čišćenje podmorja i obale mnogobrojni su prolaznici zainteresirano zastajali i promatrali nas sa šetnice, no zanimljivo je da se nitko nije spustio i pomogao nam u našoj akciji.

dsc_0197

 Nakon čišćenja podmorja i obale započeli smo s edukativnim aktivnostima kojima je cilj podizanje razine svijesti o zaštiti Jadranskog mora te usvajanje odgovornog ponašanja prema okolišu i živim organizmima lokalnog područja. Na radionici nam se pridružilo četvoro osnovnoškolaca – Tara, Carlos, Tristan i Amelie koji su kroz kreativne aktivnosti, igre i znanstvene pokuse upoznali razne biološke prilagodbe koje su organizmi razvili zbog života u morskom i priobalnom području te uzroke njihove ugroženosti ljudskom djelatnošću.

 Morske organizme, kao što su kozica, dagnja, trp, ježinac, zvjezdača, zmijača i drugi, iz mora su nam posudili naši ronioci. Nakon upoznavanja sa životinjama podmorja i proučavanja njihovih prilagodbi vratili smo ih u njihovo prirodno stanište – more. U drugom dijelu radionice pričali smo o plastičnom otpadu u moru i što mi možemo napraviti kako bismo smanjili taj problem. Tara, Carlos, Tristan i Amelie predložili su da sljedeći put kad idemo u kupovinu ponesemo platnenu torbu te na taj način smanjimo upotrebu plastičnih vrećica.dsc_0198

Na kraju smo odigrali zanimljivu igru s grahom različitih boja pretvarajući se u morske pse, kornjače i dupine koji plastični otpad često zamjenjuju za hranu i progutaju ga. Progutana plastikastvara im probavne smetnje, zadržava se u probavnom sustavu te tako sprječava normalan rast i razvoj.

Kroz aktivno sudjelovanje (promatranje, određivanja vrsta i proučavanje njihovih prilagodbi te razgovor o problemu otpada u moru) poticali smo djecu na učenje, istraživanje, kritičko razmišljanje, timski rad te smo doprinijeli nastavi prirode kroz učenje na otvorenom, a time i povećali kvalitetu izvaninstitucionalnog obrazovanja.Projekt je sufinanciran sredstvima tvrtke Valamar Riviera d.d. te im ovim putem zahvaljujemo na potpori!

 

 

dsc_0199dsc_0200dsc_0143