Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Najavljujemo Biotekino Drvo života!

Projekt uključuje izradu interaktivnog evolucijskog „Drva života“ za edukacijski portal za djecu, www.bioteka.hr. Drvo će sačinjavati evolucijske grane, čemu će biti pridružena geološka skala vremena. Čitatelji će moći klikom na plodove na drvetu direktno čitati članke povezane s pridruženom vremenskom skalom i interaktivnim medijskim sadržajem te na taj način bolje razumjeti kontekst pregledanog i pročitanog sadržaja u okviru kategorije Evolucija na portalu Bioteka.hr. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog društva za evolucijsku biologiju (European Society for Evolutionary Biology, ESEB).

Projekt “Interaktivno Drvo života” predstavili smo na 14. kongresu Europskog društva za evolucijsku biologiju (ESEB) u Lisabonu (Portugal) u kolovozu 2013.

Zašto uopće Drvo života?

Prikazivanje nastanka, odnosno evolucije, određenih vrsta vrlo se često prikazuje koristeći nekakvo stablo (drvo života). Razlog tomu je jednostavan, drvo ima puno grana iz kojih proizlaze manje grane i na kraju grančice. Upravo tako nekako izgledala je i evolucija života. Sjetimo se, davno u pretkambriju prije otprilike 3,5 milijarda godina, nastali su oblici slični stanici (predstanični oblici), a zatim i prave stanice (modrozelene bakterije, a nešto kasnije i prava eukariotska stanica kao što je naša stanica). Probajmo zamisliti da se život od tog trenutka razvijao slično kao što se drvo grana, iz jedne grane narasla je druga, iz jedne vrste životinja, nastala je druga vrsta životinja.
Slično tome, i nama je drvo poslužilo kao inspiracija za logično prikazivanje edukativnih članaka iz kategorije Evolucija. “Najstariji” članci (oni koji prikazuju najranije događaje u evoluciji života) biti će postavljeni u korijenu drveta, a “noviji” razbacani po krošnji ovisno kojem geološkom dobu pripadaju.
Nadamo se da ćete uživati u novom načinu pregledavanja članaka. Drvo samo što nije gotovo!