Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje

Draga učiteljice / dragi učitelju,

ako ste jedna/an od onih koja/i voli uvoditi pozitivne, inovativne i suvremene promjene u svoj nastavni rad ovo je sigurno projekt u kojem želite sudjelovati!

Naravno, svi znamo da promjene moraju biti svrhovite, temeljito pripremljene i kvalitetno provedene, stoga Vas pozivamo da se priključite našem kreativnom timu te uz podršku i pomoć stručnjaka nadogradite svoje znanje o održivom razvoju i sudjelujete u besplatnoj šestodnevnoj edukaciji.

Osim toga, Vi i Vaši učenici imat ćete priliku otvoriti vrata svoje škole za suradnju s lokalnom zajednicom, a radit ćete i na kreiranju inspirativnog i jedinstvenog obrazovnog programa za održivi razvoj, modeliranog sukladno potrebama Vaše škole.

O čemu je riječ?

„LORA – laboratorij održivog razvoja“ projekt je koji se bavi održivim razvojem i njegovom integracijom u obrazovanje. Planirano je izraditi 21 obrazovni program, po jedan program prilagođen svakoj suradničkoj školi, a moći će se provoditi zasebno ili integrirano kroz nastavne aktivnosti. Voditelj projekta je udruga Bioteka, a provodi ga u suradnji s partnerima i suradničkim školama koje se priključe projektu. Kako je u projekt već uključena OŠ Borovje iz Zagreba kao partner, za sudjelovanje se mogu prijaviti osnovne škole iz ostalih 20 županija RH. Okosnica projekta su globalni ciljevi za održivi razvoj Ujedinjenih naroda definiranih 2015. godine.

Zašto održivi razvoj?

Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjeg društva, pri tome ne ugrožavajući potencijale i mogućnosti budućih generacija da udovolje svojim potrebama.

Što trebate učiniti za sudjelovanje?

Zapravo, jedino što trebate je imati želju i volju biti predvodnica/k u primjeni svjetskih trendova obrazovanja, za početak u svojim učionicama, a postupno i kasnije među svojim kolegama. Ok, trebate ispuniti upitnik za prijavu, biti spremni na ozbiljan rad, voditi učenike kroz njihov samostalni projekt i još pokoju stavku, ali to su tek koraci ka ispunjavanju cilja i osjećaja zadovoljstva spoznajom da ste dio značajne i pozitivne promjene u obrazovanju.

No, sažmimo. Imate priliku:

  • sudjelovati u besplatnoj šestodnevnoj edukaciji o održivom razvoju u Zagrebu i okolici (projektom su pokriveni troškovi puta i smještaja)
  • umrežiti se s relevantnim stručnjacima iz područja održivog razvoja i održivog razvoja u obrazovanju
  • u suradnji s projektnim timom, za svoju školu izraditi obrazovni program na temu održivog razvoja koji će se poslati na odobrenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja te će ga škola moći koristiti za svoje potrebe u budućnosti
  • zajedno s učenicima provoditi samostalni projekt održivog razvoja u lokalnoj zajednici uz pomoć i mentorstvo stručnjaka
  • osigurati školi da po završetku projekta dobije certifikat sudjelovanja u projektu za održivi razvoj i doprinosu ostvarenja globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda
  • biti dio kreativnog tima koji uvodi inventivne, suvremene i kvalitetne metode rada u obrazovanju

Rok za prijavu je 15. rujna 2019. godine.

DOKUMENTI:

  1. Upute za prijavitelje za sudjelovanje
    u projektu “LORA – laboratorij održivog razvoja”
  2. Obrazac za prijavu škola za sudjelovanje

Više informacija doznajte na službenim stranicama projekta LORA.

IZMJENA ROKA ZA PRIJAVU (16. rujna 2019.):

S obzirom na prvi tjedan škole, kao i na činjenicu da su učitelji imali obaveza oko raspodijele knjiga i organizacije te je u svim školama krenula obrazovna reforma, više zainteresiranih učitelja nas je zamolilo da produžimo rok za prijave škola za sudjelovanje u projektu „LORA – laboratorij održivog razvoja“.

Ovim putem Vas želimo obavijestiti da smo produžili rok do petka, 20.9.2019. te se još uvijek mogu prijaviti svi zainteresirani, učiteljice, učitelji i škole.

 

S veseljem Vas očekujemo!

Vaša Bioteka 😊