Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

U Rijeci održana druga radionica s aktivnim mladima

Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode projekt je koji provodimo u četiri najveća hrvatska grada, a ovoga tjedna posjetili smo Rijeku. Pozvali smo mlade da nam se pridruže na radionici okolišne tematike u regionalnom informativnom centru za mlade „UMKI“ 10. travnja 2018.

Biotekin tim kroz ovu radionicu želio je ohrabriti mlade za aktivno sudjelovanje u brizi za vlastiti okoliš, pomoći im da prepoznaju okolišne probleme te da u naredna tri mjeseca kroz vlastiti mini projekt dođu do njihova rješenja.

Program smo započeli u 9 sati okupljanjem i upoznavanjem. Saznali smo što muči mlade sudionice edukacije koje su nam pristigle s područja Istre. Jedan od većih problema koji  su definirale bio je nedovoljno razvijena infrastruktura malih naselja u vrijeme turističke sezone, što rezultira nizom negativnih posljedica na okoliš u trenucima povećanja broja ljudi ljeti.

Kroz radionički dio sudionice su imale zadatak pokupiti nekoliko najdražih stvari i krenuti na put razvoja održive civilizacije koja će na ograničenom području svojim primjerom pokazati kako se može živjeti i razvijati u skladu s prirodom. Prije nego su naselile područje, sudionice su imali priliku same odrediti koje će prirodne karakteristike njihovo područje posjedovati te koje će prirodne resurse koristi, a koje zaštiti. Tematika stvaranja održive civilizacije poslužila nam je da mlade educiramo o problemima poput brojnosti stanovništva na ograničenom području, potrebama za prirodnim resursima ili zagađenju pitkih voda i korištenju plodnih područja, a sudionice su za te probleme pokušale iznaći rješenja koja bi njihovu civilizaciju potaknula na održivost. Tijekom kvalitetnog timskog rada upoznale su se i s prednostima zaštite kopnenih i morskih područja te očuvanja bioraznolikosti nekog područja.

Drugi dio radionice započeli smo pozitivnim primjerima okolišnog aktivizma te razgovorom o razlikama između prosvjeda, lobiranja, zagovaranja i direktnog djelovanja. Diskutirali smo o procjeni utjecaja na okoliš i prirodu, volontiranju kao vidu rješavanja okolišnih problema, ali i o potencijalima pokretanja vlastitog posla u zelenom sektoru. Debatirali smo i o suradnji javnog, privatnog i civilnog sektora vezanog za zaštitu prirode i životne sredine.

Kako je svrha ove radionice bila osnažiti mlade ljude u vještinama prepoznavanja, analize i rješavanja okolišnih problema te njihovo ohrabrivanje za aktivnije sudjelovanje u društvu, u završnom dijelu radionice Biotekin tim sudionicama je prenio znanja potrebna za pisanje i realizaciju vlastitih okolišnih projekata koji će direktno utjecati na kvalitetu života u njihovim lokalnim sredinama.

Upravo će ova vrsta posla, samostalan rad na malim lokalnim projektima zaštite okoliša i prirode, biti njihov zadatak u naredna tri mjeseca. Mladi će diljem RH svoje projekte provoditi pojedinačno ili u skupinama, sami će kreirati svoje aktivnosti i rezultate, a pri tome će ih mentorirati zaposlenici i volonteri Udruge Bioteka i naši suradnici. Pratite nas i saznajte kako su se mladi snašli u vlastitim projektima i kakve su rezultate postigli!

Kako je bilo na ranijoj radionici, održanoj 6. travnja 2018. u Osijeku, doznajte OVDJE.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.