Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Volonterski kamp na Učki – očuvanje bioraznolikosti daleko od civilizacije!

Kamp “Učka 360⁰ – Vratimo livade leptirima!” se nastavlja!

Nakon uspješnog kampa održanog u srpnju u sklopu projekta Učka 360°, udruge Bioteka i Biom u suradnji s  JU Park prirode Učka organiziraju još 2 volonterska kampa kojima se možete pridružiti ove godine:

 • 2. termin: 9.8. – 19.8.2018.
 • 3. termin: 24.8. – 7.9.2018.

 

Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Brdovita područja Parka prirode Učka nekad su bila puna života i ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i prelaze u šikare i šume. Zajedno s travnjacima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom.

Misija Volonterskih kampova je pružiti utočišta divljim vrstama putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcije te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.

Trebamo tvoju pomoć!

Sudjelovanje na kampu, hrana i voda potpuno su besplatni za sve sudionike. Djeca su dobrodošla! Ukoliko imate psa, slobodno ga povedite. Od vas tražimo jedino dobru volju, spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka i održavanju kampa.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice.

Spavanje u šatorima

 • Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na dulje vrijeme molimo da osiguraju vlastiti šator.

Kuhanje na logorskoj vatri i plinu

 • Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a troškove hrane pokriva organizator. Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!

Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji

 • Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.

WC u prirodi

 • Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela

 • Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).

Signal je slab

 • Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.

Dnevni raspored

 • Radne aktivnosti odvijaju se ujutro od 8:00 do 11:00 sati, te poslijepodne od 17:00 do 19:00 sati kada sunce malo padne. Tijekom stanke pripremamo hranu, učimo o prirodi oko nas i povremeno odlazimo na kupanje do Mošćeničke Drage.

Kako do kampa?

 • Posjetitelje koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete JeleneBrseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30 – 15:30). Važno nam je u naprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored.
 • Za posjetitelje koji dolaze automobilom– najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena. U Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo na makadam, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se tada ne slijedi). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti aute i prije nego sam kamp.

Stoga, ukoliko želite provesti dan, tjedan ili dva u kampu te:

 • upoznati Park Prirode Učka
 • sudjelovati u direktnoj akciji u zaštiti prirode
 • pobjeći od civilizacije
 • družiti se s ornitolozima i biolozima
 • upoznati se sa zaštitom prirode u Hrvatskoj i Europi

Prijavite se ovdje.

I najavite nam se na Facebook događaju!

Upute za volontere

Vidimo se!