Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završen projekt “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode”

Nakon osam održanih radionica u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Koprivnici na kojima je sudjelovalo više od 130 mladih osoba te pet provedenih samostalnih projekata mladih, završili smo s provedbom projekta “Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“.

 

U Đakovu su postavljene kućice za ptice koje nadoknađuju prirodna staništa koja su uništena sječom starih stabala. U projekt postavljanja kućica uključili su se učenici i profesori Srednje ekonomske škole Đakovo kako bi pomogli da projekt bude proveden jer su se problemi počeli javljati pri samom početku. Odgovor Grada čekali smo 3 mjeseca. Ipak, na kraju je sam gradonačelnik pozvao na sastanak srednjoškolca koji je osmislio projekt te mu dao suglasnost da kućice postavi na javnim površinama u Gradu.

Smatramo da je to velik uspjeh za jednu mladu osobu na čija su se javljanja nadležni uglavnom oglušivali. Također, ovo je odličan primjer za ostale mlade da doista mogu stvarati promjene u svojim lokanim zajednicama.

 

 

U Splitu, kroz projekt „Čista kuća, zašto ne i priroda?“ stotinjak djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola sudjelovat će na radionicama o recikliranju, odvajanju otpada, štetnosti otpada za okoliš i sl. U suradnji s Biotekom sastavljen je edukacijski program za osnovne i srednje škole koji će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019.

Do sada su provedene dvije radionice na kojima je sudjelovalo 46 učenika 7. i 8. razreda. Ovim projektom mladi djeluju dugoročno na rješavanje okolišne problematike koja se pojavljuje u lokalnoj sredini prenoseći znanje na djecu i mlade kojima su radionice namijenjene. Edukacijom školske djece i mladih stvorit će čišći okoliš i zdraviju prirodu kroz stvaranje navika pravilnog, zakonitog i održivog postupanja s prirodnim vrijednostima i okolišnim resursima.

 

Projektom „Trebaš li platnenu vrećicu?“ sudionici edukacije koja se održala 1.9. u Ivanić-Gradu saznali su zašto su plastične vrećice štetne za okoliš i upoznali se s prednostima korištenja platnenih vrećica. Vrećice su potom oslikali i ponijeli kući kako bi ih koristili umjesto plastičnih prilikom kupovine.

U projektu su planirane i dodatne aktivnosti – radnice Kamenskog skrojit će pedeset vrećica koje će potom učenici II. Osnovne škole Varaždin oslikavati i ponijeti kući. Ciljevi ovog projekta su osvijestiti građane/ke o štetnosti i posljedicama upotrebe plastične jednokratne ambalaže, s naglaskom na plastične vrećice te potaknuti građane da u kupovini svakodnevno koriste platnene vrećice. U sklopu projekta provedeno je on line anketiranje građana o učestalosti korištenja plastičnih vrećica kojim je sakupljeno 624 odgovora.

Projektom „Plastic is not fantastic“ kroz anketiranje stanovništva Grada Splita sakupljani su podaci o učestalosti korištenja plastičnih čaša. Osim građana, anketiranje je provedeno u ugostiteljskim objektima koji koriste plastične čaše.

Anketiranim građanima podijeljeni su letci o štetnosti utjecaja plastike na okoliš te su upoznati s mogućnošću korištenja biorazgradivih čaša. Građani su pozitivno reagirali na predložene biorazgradive češe te su pokazali interes za promjenom koja će smanjiti negativan utjecaj na okoliš.

 

Projektom „Tekstil to go“ kroz sakupljanje, sortiranje i oporabu tekstila smanjena je potreba za odlaganjem otpada što izravno utječe na smanjenje potrebe za proizvodnjom tkanina, a time se smanjuje negativan utjecaj na okoliša. Informirano je oko 1000 stanovnika gradova Labin, Umag i Novigrad o potrebi i nužnosti recikliranja i ponovne uporabe istog.

Tijekom aktivnosti sakupljanja tekstila građani su najviše reagirali na sljedeće pozitivne utjecaje recikliranje tekstila: smanjenje potrebe za odlagalištima smeća, što direktno utječe i na klimatske promjene (npr. vunena odjeća se ne razgrađuje, već proizvodi metan koji doprinosi globalnom zatopljenju); smanjenje potrebe za proizvodnjom tkanina; kako se tekstil sakuplja, sortira i distribuira većim dijelom lokalno, smanjuje se utjecaj na onečišćenje okoliša zbog ograničenog transporta; manje opterećenje kućnog budžeta zbog pristupa jeftinijim tekstilnim proizvodima i odjeći.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.