Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Počeo je projekt Aktivni mladi u lokalnoj zajednici

Pokreni svoju lokalnu zajednicu!

Nakon uspješno provedenog projekta „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“ , udruga Bioteka pokreće još jedan projekt uključivanja mladih u aktivan život lokalne zajednice. Novim projektom želimo osnažiti mlade ljude u znanjima i vještinama prepoznavanja, analize i rješavanja okolišnih, socijalnih ili ekonomskih problema u lokalnoj sredini te ih ohrabriti za aktivnije sudjelovanje u društvu i poticanje održivijeg razvoja vlastite sredine

Ovakvi projekti izvrstan su način da mladi budu produktivni i aktivni članovi zajednice tijekom svog odrastanja. Takav tip aktivnog sudjelovanja ima značajne i dugotrajne učinke jer se za budućnost oblikuje osoba svjesna sebe i svoje okoline, svojih potreba, mogućnosti i vrijednosti, kao i potreba i mogućnosti zajednice koja ju okružuje. Isto tako, uključivanje mladih u lokalne inicijative za rješavanje društvenih, okolišnih ili ekonomskih problema otvara prostor u kojem će mladi ljudi moći slobodno izraziti svoje mišljenje u traganju za odgovorima na potrebe zajednice.

Koraci u projektu:

1. U neposrednom radu s korisnicima provest ćemo informativno-edukativnu radionicu kako bi educirali mlade o načelima održivog razvoja, održivom društvu, zaštiti prirode i okoliša, iskorištavanju potencijala okoliša u lokalnoj sredini te zelenim poslovima kao poslovima budućnosti. Cilj edukacije je povećati znanja o načelima održivog razvoja i vještine za prepoznavanje lokalnih problema te pronalaska rješenja za njih, ali i ohrabriti i potaknuti mlade na djelovanje u vlastitoj sredini. Edukacija je izrazito korisnički orijentirana – mladi će raditi u timu, parovima i samostalno, i to na konkretnim problemima iz lokalne zajednice. Vjerujemo kako će iskustva i poznanstva koja mladi steknu na radionicama postati baza budućih aktivnosti za boljitak vlastite sredine.

2. Drugi korak bit će mogućnost samostalnog provođenja istraživačkog, projektnog, aktivističkog i/ili okolišnog rada mladih u lokalnim sredinama s ciljem rješavanja postojećih problema uz mentoriranje Udruge Bioteka tijekom cijelog trajanja vlastitog rada. Ovakvim načinom rada potiče se samostalnost mladih, koji će tako moći istražiti teme koje ih zaista zanimaju, a pritom razvijati i jačati svoje stavove, upoznati sebe u odnosu na druge i na potrebe okoline. Provedbom samostalnih projekata mladi će se upoznati sa svim izazovima, ali i koristi koju lokalna zajednica i oni sami imaju provedbom projekata za opće dobro.

Kako se uključiti?

Ako imaš između 15 i 30 godina, dolaziš iz Krapine, Koprivnice, Siska, Bjelovara, Virovitice, Požege, Nove Gradiške, Karlovca ili Otočca ili okolice, želiš se aktivnije uključiti u svoju zajednicu, dodatno razvijati svoja znanja i vještine, provoditi svoje ideje i biti primjer promjene, prijavi se na besplatnu radionicu koja će se održati u navedenim gradovima tijekom travnja, svibnja i lipnja.

Za prijavu klikni na grad u kojemu dolaziš na radionicu i ispuni prijavni obrazac kako bi osigurao/la mjesto na radionici: Krapina, Koprivnica, Sisak, Bjelovar, Virovitica, Požega, Nova Gradiška, Karlovac, Otočac

Kako je bilo na projektu “Aktivni mladi u zaštiti prirode i okoliša” pogledajte i na videu:

Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.