Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Biotekina ljetna tura 2019.

Udruga Bioteka je dio ljeta 2019. provela gostujući u četiri grada na obali održavši ukupno sedam radionica iz pet projekata sufinanciranih sredstvima sljedećih jedinica lokalne (regionalne) samouprave:

  • Primorsko-goranska županija
  • Grad Zadar
  • Zadarska županija
  • Grad Mali Lošinj

Svoju ljetnu turneju započeli smo u Rabu, gdje smo održali radionicu iz projekta “Otključaj tajne živog svijeta – morska priča na Rabu” sufinanciranog sredstvima Primorsko-goranske županije. Zahvaljujući portalu Rab Danas i Gradu Rabu, vijest o našem dolasku brzo se proširila te se radionica brzo popunila. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi i slaboj kiši, na radionici nam se pridružilo 18 polaznika. U kabanicama smo istražili plažu i sakupili mnoge životinjske predstavnike koje smo determinirali uz pomoć našeg ključa za determinaciju „Mali vodič kroz morski plićak“. Nismo zaobišli ni kopno, te smo uz obalu proučili poneke biljne i životinjske vrste. Kako se radionica bližila kraju tako se i vrijeme proljepšavalo, te smo s polaznicima sve naučeno zaokružili edukativnom igrom o hranidbenoj mreži.

Nakon Raba zaputili smo se u Zadar. U Zadru smo, tijekom dva dana, održali čak četiri radionice iz dva projekta. O njihovom su održavanju izvijestili na Anteni Zadar. Riječ je o projektima „Otključaj tajne živog svijeta – morska priča u Zadru“ koji smo kroz dvije radionice proveli prvi dan i „Obrazovanje djece za okoliš i prirodu“ koji smo, također kroz dvije radionice, proveli drugi dan. Kako su radionice različite, mnoge je razveselilo što će nam se moći pridružiti dva dana zaredom. Polaznici su tako na prvoj radionici pomno istražili biljni i životinjski svijet plaže Puntamika, raspravljali o bioraznolikosti plaže te razlozima ugroženosti i načinima zaštite njenog živog svijeta. Drugi dan, na istoj plaži, radionicama smo se dotakli tema poput otpada, obnovljivih izvora energije i globalnog zatopljenja (koje smo demonstrirali i pokusom). Posebno je zanimljivo bilo što su nam se pridružili i lokalni kupači, većinom umirovljenici. Oni su s nama sudjelovali u mnogim aktivnostima poput determinacije i promatranja životinja pomoću lupa te puštanja morskih životinja u more na kraju radionice. Uz to, najzanimljiviji im je bio pokus o stakleničkim plinovima kojeg smo postavili pomoću termometra, dvije velike boce i drugog pribora. O rezultatima pokusa polaznici i kupači su se  raspitivali za vrijeme cijelog trajanja radionice. Obje radionice zaokružili smo kvizom ili edukativnom igrom, te zaključnom raspravom o lokalnoj bioraznolikosti i njenoj zaštiti.

Projekt „AKTIV – obrazovanje djece za okoliš i prirodu u Rijeci” našao se slijedeći u planu naše ljetne turneje. U Rijeku smo stigli autobusom te se odmah uputili na plažu Kantrida, gdje smo prije radionice dogovorili gostovanje u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro Hrvatska“. Nakon HRT-a, na radionici nam se pridružila i regionalna televizija Kanal RI. Osim televizije, vijest o održavanju radionice popraćena je i drugim medijima, poput portala novilist.hr i fiuman.hr. Kako se radionica odvijala i kako su polaznici istražili plažu tako nam je i ponestajalo hlada. Nakon mnogi sakupljenih životinjskih i biljnih predstavnika, okupili smo se u preostalom hladu te zajedno determinirali prikupljene vrste i raspravili o razlozima njihove ugroženosti i načinima zaštite. Radionicu smo zaključili kvizom o otpadu, u kojemu su polaznici, kako su i sami rekli, saznali mnogo novih informacija.

Našu ljetnu turu zaokružili smo u Malom Lošinju, projektom “Otključaj tajne živog svijeta – morska priča u Malom Lošinju”. Radionicu smo održali na plaži Valdarke gdje su nam se, osim polaznika, pridružila i druga zainteresirana djeca. Kako su nam u širenju vijesti o održavanju radionice pomogli prošlogodišnji polaznici, grad Mali Lošinj preko svoje Facebook stranice i popularan portal Otoci.net, radionica se popunila u kratkom roku. Također, o održavanju radionice pričali smo i u eteru radio Jadranka. Osim velikim brojem polaznika, odmah na početku radionice oduševio nas je i dolazak jedne polaznice brodom. Kako su se mnogi polaznici već poznavali, brzo su se podijelili u grupe pa smo krenuli u sakupljanje biljnih i životinjskih predstavnika. Zahvaljujući dobrom timskom radu te iskusnim plivačima i roniocima polaznici su sakupili brojne i raznolike predstavnike – od kozica i rakova samaca, do trpova i ježinaca. Nakon determinacije, uz pomoć ključeva i lupa, s polaznicima smo raspravili o prilagodbama životinja za život u zoni zapljuskivanja valova te razlozima njihove ugroženosti. Na kraju smo zaključili kako je bioraznolikost plaže Valdarke velika, a sve sakupljene životinje vratili u njihovo stanište. Nakon uspješno održane radionice ponovo smo gostovali na radiju Jadranka te podijelili dojmove i zaključke – od velikog broja polaznika do pronađenih životinjskih vrsta i bioraznolikosti plaže.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Gradu Malom Lošinju na sufinanciranju projekata!