Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Projekt “Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča” u NP Krka

Četvrtak i petak, 10. i 11. listopada, proveli smo u Kninu, u ugodnom društvu dva četvrta razreda i njihovih učiteljica iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti. U Knin smo stigli kako bismo održali dvije radionice iz projekta „Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča!“, sufinanciranog sredstvima Nacionalnog parka Krka. Radionice smo, prema prijedlogu i dogovoru s učiteljicama i članovima Ekološke udruge Knin Krka, održali ispred Ekološko-informativnog centra Krka.

Odmah na početku radionica pred sudionike smo postavili zanimljiv zadatak s preskakanjem užeta, koji su morali riješiti timski, kao razred. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja i uspješno riješenih zadataka te proslava koje su uslijedile, sudionike smo uveli u samu temu radionice – istražiti bioraznolikost obale, a prema njoj i čistoću rijeke Krke! Pomoću mrežica za hvatanje, kadica za uzorke, ključeva za slatkovodne beskralježnjake, povećala i digitalnih lupa istražili smo obalu i sakupili mnogo uzoraka. Sakupljene organizme smo determinirali, kako bi mogli odrediti čistoću rijeke Krke.

Rasprava se nastavila i na negativne utjecaje čovjeka na prirodu te ispunjavanje kviza o ekološkom otisku koji ostavljamo na Zemlji – „Gaziš ili paziš“. Poslužili smo se i kovčegom s priborom za kemijsku analizu vode, koji su sudionici koristili s velikim zanimanjem.

Za kraj smo ostavili još jednu prigodnu timsku igru, odnosno zadatak – spasiti Zemlju! Njome smo naglasili, ne samo važnost suradnje, već i značajnu ulogu svakog pojedinca, kako u igri, tako i u odgovornom ponašanju prema otpadu, prirodi i okolišu.

Zahvaljujemo Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti na interesu za sudjelovanjem i Ekološkoj udruzi Knin Krka na ustupljenom prostoru za održavanje radionice. Projekt je sufinanciran sredstvima NP Krka.