Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Biotekini klinci istraživali u mikrobiološkom laboratoriju!

U okviru projekta PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu, Biotekini klinci posjetili su mikrobiološki laboratorij Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Projekt predstavlja Biotekin kontinuirani rad s javnim i privatnim sektorom u nastojanju da se darovitoj djeci omogući dodatna, izvanučionička nastava, sukladno intelektualnim interesima, mogućnostima i željama darovite djece, a u skladu sa znanstvenim spoznajama, STEM pristupom i specifičnim odgojno – obrazovnim metodama koja darovita djeca iziskuju.

 

U petak, 26. siječnja 2018. od 18 do 19.30 h, pod vodstvom dr. sc. Ane Bielen, djeca su dobila priliku upoznati se s osnovnom opremom i načelima rada u mikrobiološkom laboratoriju, a „meta“ istraživanja bile su bakterije. Tako su djeca pripremila hranjive podloge na kojima se uzgajaju bakterije te su ispitala kako izgledaju bakterije koje žive na čistim rukama opranim različitim sredstvima (antiseptik, rakija, etanol itd.) te one koje žive na neopranim rukama. Također, na određenim hranjivim podlogama pipetama su nanijeli antibiotik kako bi ispitali utjecaj antibiotika na rast bakterija. Kako je potrebno pričekati par dana da kolonije bakterija postanu vidljive na hranjivim podlogama, analiza istih, ostvarit će se na redovnim PANDA radionicama u prostoru udruge Bioteka.

 

sdr

 

Sreću i uzbuđenje djeca nisu uspjela sakriti, a opet su se, bez straha, „bacila“ u istraživanje i znatiželjno pratila te precizno odradila svaki korak. Bravo za naše klince, a veliko hvala dr.sc Ani Bielen i njenim kolegicama te Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu na ukazanoj prilici, suradnji i promicanju popularizacije znanosti kod djece.

U narednim mjesecima djece će obraditi teme kao što su geologija, geofizika i klimatologija, ponašanje, zaštita i dobrobit životinja te znanstvena pismenost i samostalan znanstveno-istraživački rad.

Više fotografija pogledajte na Facebook stranicama, a o PANDA 2 projektu više pročitajte ovdje.

 

 

 ZahUwOMqzQvjX3NdF93RLQmKYm4ANPLV     

 

 

 

 

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške

Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u  školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.