Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Djevojke koje pokreću promjene: STEM projektima rješavaju probleme lokalne zajednice

Projekt „Girls own STEM“ višegodišnji je projekt udruge Bioteka (više o „Girls own STEM“ ovdje) u kojem srednjoškolke s interesom i motivacijom za STEM područje (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics), koristeći STEM alate i metode razvijaju vlastite lokalne projekte čiji je cilj riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini. Pri tome razvijaju važne vještine i kompetencije neophodne za njihovu budućnost i buduće poslove, a uz to doprinose i napretku svoje zajednice.

Tijekom sezone 2023./2024. projekt se kao inicijativa nazvana „STEM mentorice za STEM djevojke“ provodi uz financijsku potporu građana i hrvatskog poslovnog sektora te volonterski angažman brojnih mentorica, njih čak 17, koje su mjesecima djevojkama pomagale u kreiranju ideja i provedbi samostalnih lokalnih STEM projekata!

Nakon što su se tijekom jesenskog „Girls own STEM kampa“ u listopadu 2023. godine djevojke upoznale s mentoricama te im je predstavljena inicijativa „STEM mentorice za STEM djevojke“, 7 je djevojaka nastavilo razvijati projektne ideje za rješavanje uočenih problema u svojim lokalnim zajednicama. Uz vlastita iskustva, znanja i vještine koje su stekle sudjelovanjem u projektu „Girls own STEM“, potporu Biotekinog tima te potporu i savjete svojih iskusnih mentorica, stručnjakinja iz poslovnog sektora, djevojke provode ukupno 6 projekata. Pet je novo osmišljenih projekata dok se jedan projekt nastavlja na prošlogodišnji, a svi su razvijeni u skladu s UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja.

U nastavku upoznajte naše STEM djevojke i njihove izvrsne projekte! Svaki od projekata doprinosi lokalnoj zajednici kroz STEM i očuvanje okoliša, obrazovanje, zdravlje ili povećanje broja aktivnosti u lokalnoj zajednici koje povezuju mlađe i starije generacije.


Andrea Brzica

Andrea je maturantica XV. gimnazije u Zagrebu. U slobodno vrijeme bavi se eksperimentalnom fizikom i astronomijom, no velika joj je ljubav i popularizacija znanosti. Kao prava Miočanka koja ima organizacijsku Excel tablicu za sve i najstarija sestra koja voli (do neke mjere!) raditi s djecom, odlučila je provesti projekt promocije i popularizacije STEM-a s djecom u Dječjem domu Laduč.

Kroz svoj projekt „STEM u Dječjem domu Laduč“ Andrea želi na interaktivan i zabavan način upoznati djecu s različitim područjima i pojmovima unutar STEM-a. Uz to, želi educirati njihove odgajatelje/ice te im omogućiti pristup edukativnim materijalima i uputstvima za provedbu radionica uz pomoć lako dostupne i donirane opreme. Na taj način želi smanjiti neodrživost i nedostatak kvalitetnog STEM obrazovanja u domovima za nezbrinutu djecu. Andrea je do sada provela 5 radionica u dječjem domu, popravljali su i 3D printer koji će zadržati u domu te je prezentirala GLOBE radionicu osmišljenu i izvedenu u sklopu projekta na Međužupanijskoj GLOBE smotri u Osnovnoj školi Rugvica. Preostalo joj je održati još 2 radionice, završiti platformu s edukativnim materijalima čijom izradom brusi i svoje programerske vještine te održati edukaciju za zaposlenike Dječjeg doma kako bi oni samostalno mogli provoditi STEM radionice za svoje korisnike.

STEM mentorice: Martina Ćurić (Schneider Electric), Sonja Popović (msg global solutions), Slađana Krpić (Poslovna inteligencija), Lucija Pilić (Gamechuck), Nina Jurčić (north star), Martina Ptiček (Porsche Digital), Martina Bagarić Maršić (Asseco See), Maja Ovčarik Perković (Rimac Technology)


Anita Ćubela

Anita dolazi iz Gornjeg Desinca i pohađa Srednju školu Jastrebarsko. U slobodno vrijeme voli se družiti s prijateljima, trenira mažoretkinje i ide na dramsku. Njezin je projekt osmišljen kako bi pomogla okolišu jer jako voli prirodu i životinje. Htjela bi učiniti svijet manje onečišćenim i potaknuti ljude da se počnu brinuti o njemu kroz usvajanje novih, boljih navika. Isto tako želi provesti projekt koji će pomoći okolišu dugoročno, a ne samo jednokratno.

Projekt „30 Dana Promjene“ je osmišljen u obliku natjecanja u kojem sudionici moraju kroz 30 dana izvršiti razne zadatke okolišne tematike kako bi došli do nagrade. Tijekom 30 dana postavit će se 8 različitih zadataka koje će sudionici natjecanja fotografirati i snimati. Pobjednici će biti osobe koje izvrše sve zadatke, uz dodatnu nagradu za selo/mjesto s najviše sudionika. Ovim se zadacima potiče ljude da tijekom mjeseca isprobaju nešto novo te nastave s tim navikama šireći ih na obitelj i prijatelje. Projekt se trenutno i dalje provodi, a dolazite li iz Jastrebarskog ili okolice posjetite Instagram stranicu projekta i uključite se!

STEM mentorice: Maja Ovčarik Perković (Rimac Technology), Kaja Pavlinić (Speck agency), Nina Jurčić (north star), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnica tehnoloških kompanija i startup-ova), Iva Majstorović (Enstring), Lucija Pilić (Gamechuck), Anita Cvetić Oreščanin (Poslovna inteligencija)


Antonia Lilić

Antonia ima 16 godina i dolazi iz, kako kaže, jednog lijepog gradića u Dalmatinskoj Zagori, Drniša. Na provođenje novog projekta potakle su je prekrasne uspomene i novo znanje koje je stekla u svom prvom projektu kojeg je provela u sklopu projekta „Girls own STEM“. Sretna je što ima priliku prenijeti svoje znanje na druge jer smatra da moramo raditi ono što volimo i tek tada ćemo biti u potpunosti zadovoljni svojim rezultatima. Ispunjava je rad s drugima i svakodnevni cilj joj je prenijeti što više vlastitog znanja na druge.

Projektom INDUSTRY STUDIO Antonia želi kroz niz praktičnih radionica i aktivnosti obučiti mlađe generacije, posebno učenike prvog razreda srednje škole, o temeljnim znanjima iz područja IT-a te razviti održivi sustav pomoću kojega će sljedeće godine oni postati mentori drugim učenicima. Učenici će između ostalog učiti i osnove izrade web stranica te izraditi web stranice od kojih će neke, nadamo se, biti postavljene online i koristiti stvarnim ljudima, obrtima i tvrtkama u lokalnoj zajednici te na taj način promovirati sebe, svoje proizvode i slično. Projekt je pri kraju te trenutno svi polaznici rade na izradi vlastite web stranice za bilo koji lokalni obrt ili drugi pravni oblik malog poduzetništva koji odaberu.

STEM mentorice: Martina Ćurić (Schneider Electric), Martina Ptiček (Porsche Digital), Belma Gutlić (ChainSafe), Lucija Pilić (Gamechuck), Karla Andrić (Haiku communications)


Ivana Karan i Selena Dedić

Selena je ljubiteljica serija i filmova koji su tematski fiktivnog i psihološkog sadržaja. Voli životinje, najviše mačke, voli slušati glazbu, a talentirana je i za pisanje što je pokazala osvojenom nagradom za prvo mjesto u državi na natjecanju “Oboji svijet”! Ivana u slobodno vrijeme igra sportove, košarku i tenis, a zanima je informatika, programiranje i matematika. Voli gledati Eurosong svakog svibnja sa svojom obitelji.

Ivanin i Selenin projekt „What’s up Borovo“ nastavlja se na istoimeni prošlogodišnji projekt. Cilj projekta je istražiti lokalni identitet zajednice Borova naselja te ga uvrstiti u turističku ponudu grada Vukovara, mapirati značajna mjesta, događaje i priče ljudi te ih približiti turistima i domaćem stanovništvu. Uz to, djevojke žele stvoriti fizički i virtualni prostor (muzej) u kojem će se istražene i prikupljene priče pohraniti i prikazati javnosti.

U njihovom projektu posebno ih je veselila komunikacija sa starijima i mlađima kroz koju su prikupljale informacije o povijesti Borova. Želja im je bila uključiti sve zainteresirane članove zajednice u aktivnosti koje provode – od istraživanja i mapiranja značajnih mjesta, događaja i priča do sudjelovanja u javnim i edukativnim akcijama, događajima i radionicama što su i postigle. Priče građana su prikupljene i pohranjene u pokretni muzej – kovčeg koji će putovati do svih zainteresiranih institucija dok je virtualni muzej (web stranica) u finalizaciji. Uspješno su odradile i suradnju s osnovnom školom u kojoj su učenici iz Borova likovnim i literarnim radovima dočarali svoje viđenje okruženja u kojem žive.

STEM mentorice: Nina Jurčić (north star), Lucija Pilić (Gamechuck), Martina Ptiček (Porsche Digital), Kaja Pavlinić (Speck agency), Slađana Krpić (Poslovna inteligencija), Anđelka Strajher (Megatrend poslovna rješenja)


Jurja Mautner

Jurja dolazi iz malog sela blizu Požege koje se zove Draga. Najviše voli čitati i fotografirati, a uz to se bavi plesom i grafičkim dizajnom. U projektu se najviše veseli provođenju radionica u školama jer će to biti dobra priprema za njen budući posao – studira nastavnički smjer matematike na PMF-u. Odlučila je provesti vlastiti projekt jer želi probati nove stvari kojih bi se inače možda i bojala probati. Želi stvoriti i nešto dobro što će pomoći poboljšati njezinu lokalnu zajednicu!

Naziv projekta „3D4U“ u prijevodu znači 3 dimenzije za vas. Jurja ovim projektom želi povećati upotrebu STEM opreme, 3D modela, na nastavi matematike kako bi učenici lakše razumjeli gradivo, primjenjujući ga u konkretnim životnim situacijama. Jurja je do sada osmislila izgled makete koju će učenici koristiti u nastavi ne samo za jedno gradivo, već za više njih. Provela je sastanke s mentoricama te joj preostaje izraditi mrežnu stranicu koja pojašnjava svrhu i korištenje makete. Uskoro će provesti i digitalnu anketu među učenicima u osnovnoj školi o posjedovanju, korištenju i poznavanju matematičke opreme, a dok čeka rezultate ankete, s mentoricama će razraditi različite radionice s maketom te pripremati mrežnu stranicu.

STEM mentorice: Ana Duvnjak (Apis IT), Karla Andrić (Haiku communications), Nina Jurčić (north star), Martina Ćurić (Schneider Electric), Maja Ovčarik Perković (Rimac Technology), Martina Bagarić Maršić (Asseco See)


Petra Aušperger

Petra je učenica 3. razreda Medicinske škole Bjelovar, smjer farmaceutski tehničar, a u slobodno vrijeme trenira rukomet. Svojim projektom „STEMhealty“ želi podići svijest o očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i zdravom odrastanju. U projektu je ostvarena suradnja s Medicinskom školom Bjelovar,  Klaudijom Aušperger, dipl.ing.kem,  Zagrebačkim dijabetičkim društvom i mag. nutr. Miom Duvnjak.

U okviru projekta STEMhealthy održane su radionice s namjerom promicanja važnosti očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih navika među učenicima. Cilj projekta je bio korištenjem STEM metoda potaknuti učenike na vršnjačko učenje te usvajanjem zdravih navika podići svijest o očuvanju zdravlja kao našeg najvećeg blaga. Tijekom projekta provedene su radionice: “Moj dan s dijabetesom”, “Upoznaj se”, “Skriveni šećeri”, “Ugljikohidrati kao molekule”, “Vježbom do zdravlja”, debata o pravilnoj prehrani, “Sastav zdravog i nezdravog” te “Obrok zdrav – pripremam ja!”. Učenici su različitim aktivnostima kroz ove radionice osvijestili važnost prevencije i očuvanja zdravlja, imenovali su sastavnice zdravog tanjura, računali dnevni unos namirnica i izradili modele njihovih građevnih molekula, shvatili važnost redovite fizičke aktivnosti, razvili suradničke odnose unutar škole, unaprijedili prezentacijske vještine te upoznali kako tehnologija i njezin napredak u obliku narukvice pametnog sata mogu biti korisne tijekom satova TZK-a.

Mentorice projekta: Karla Andrić (Haiku communications), Martina Ćurić (Schneider Eelctric), Ana Duvnjak (Apis IT), Lucija Pilić (Gamechuck), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnica tehnoloških kompanija i startup-ova)


Ovim putem izražavamo svoje divljenje i zadovoljstvo svima koji su odlučili potaknuti naš rad kroz donaciju svojeg vremena, novca i ljubavi kako bi ove djevojke dobile što bolje uvjete za provedbu svojih STEM ideja! Hvala svima od srca!

Poslovni donatori i sponzori projekta:

Od srca zahvaljujemo i svim privatnim donatorima projekta, čiji identitet, radi zaštite i čuvanja osobnih podataka, u ovom članku nećemo objaviti. Ukoliko netko od privatnih donatora želi da mu javno objavimo ime i prezime, molimo, kontaktirajte nas na katarina.horvat@bioteka.hr.

VAŽNA INFO: Trenutačno smo u pripremi za 3. generaciju djevojaka koje će sudjelovati u projektu „Girls own STEM 3“. Uskoro ćemo otvoriti Poziv za donacije za poslovni sektor, stoga ukoliko se i Vi želite uključiti kao poslovni donator projektu, molimo, kontaktirajte voditeljicu projekta Jelenu Likić na jelena.likic@bioteka.hr ili ovdje. Želite li nominirati srednjoškolku za uključivanje u projekt (sezona 2024./2025.), učinite to slanjem maila na katarina.horvat@bioteka.hr. Hvala Vam!