Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Završena provedba projekta “PANDA”

Projekt PANDA inovativni je projekt edukativnog karaktera koji, u sinergiji civilnog, javnog i privatnog sektora, predlaže aktivnosti i metode rada s darovitom djecom polaznicima 1. – 4. razred osnovne škole. Projekt se metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, koja obuhvaća aktualne teme i izazove svijeta u kojemu živimo: bioraznolikost, održivi razvoj, energiju te zaštitu okoliša i prirode. 

Interdisciplinarna projektna nastava provodi se nakon što su učinjena grupna testiranja intelektualnih sposobnosti i ispitivanja interesa polaznika za prirodoslovlje. Rezultat projekta je i publiciran priručnik za rad s darovitim učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole koji će besplatno moći koristiti sve zainteresirane osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Partneri Udruge Bioteka na ovom projektu su: osnovne škole OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Grigora Viteza, udruge Centar „Bistrić“ i Tragus, Zoološki vrt Grada Zagreba te tvrtke ABB i INSITE.  

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Zašto radimo ovaj projekt?

 Glavni ciljevi projekta su omogućiti dostupnost kreativnog istraživačkog rada kao nadopunu školskom kurikulumu, a kroz upoznavanje eksperimentalnog znanstvenog rada uvrstiti prirodoslovne i njima srodne teme u sustav izvaninstitucionalnog obrazovanja. Kroz projekt se trudimo doprinijeti zanimanju darovite djece za studiranje znanosti i kasniji rad u području znanstvenog poduzetništva.

Upravo spomenuta poveznica projektne znanstvene edukacije i poduzetništva predstavlja važan inovativan aspekt ovog projekta. Naime, svaki obrazovni modul djeca završavaju edukativnim višesatnim posjetom realnom sektoru, gdje nas zaposlenici tvrtki, udruga i institucija partnera u projektu vode kroz proces svojega rada uz strukturiranu i ranije pripremljenu edukaciju.

Djeca, dakle, pohađanjem projekta uče kako rješavati probleme, prikupljati i interpretirati podatke te ih praktično iskoristiti. Uz to ih se potiče na kritičko, logičko i analitičko promišljanje u svrhu inovativnog rješavanja problema, što djeluje i na razvoj njihova samopouzdanja, strpljenja, preciznosti te kreativnosti i timskog rada.

Nakon istraživanja problematike nekog sustava, učenja i proučavanja, naši „pandaši“ donose nove ideje i smjerove o tome kako te iste sustave unaprijediti ili osmisliti posve nova, bolja rješenja. 

Što smo naučili?

Projektna nastava za djecu organizirana je u okviru edukativnih modula. Tako su primjerice u okviru modula Živi svijet djeca upoznala praživotinje i povezala njihove prilagodbe s uvjetima u kojima žive. Nakon proučavanja papučica i zelenih bičaša prebacili smo se na nešto veće. Polaznici su sami napravili akvarij u koji su posadili biljke, mjerili kakvoću vode, učili o biljnom i životinjskom svijetu akvarija, terarija i akvaterarija te radili još mnogo zanimljivih stvari – proučavali morfologiju, fiziologiju, ponašanje, kao i ekologiju vrsta koje se nalaze u terariju i akvariju. Akvarij je danas dom ribama i biljkama, u terariju se odmara mliječna zmija Mici, dok se u akvaterariju kupa kornjača Cici. U drugom, manjem terariju smješteni su paličnjaci, kukci čija se tijela teško razlikuju od grančica. Priču o terariju, akvariju i akvaterariju zaokružili smo posjetom zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje smo uz stručno vodstvo stručnjaka za akvaristiku obišli Tropsku kuću gdje su smješteni vodozemci i gmazovi te vidjeli najrazličitije akvarije Zoološkog vrta. Djeca su tako imala jedinstvenu priliku obići sve ono „iza kulisa“, pri čemu su vidjeli prostorije u koje ribe odlaze u karantenu ili na liječenje.

U drugom dijelu projekta PANDA naši su „pandaši“ nastavili brigu o kornjači Cici, zmiji Mici, bezimenim paličnjacima i ribicama Mirku, Marku, Crnookom Jacku i Plućima. Paličnjaci su sredinom ožujka dobili pomladak – 7 malih paličnjaka izleglo se iz jaja koje su ženke polegle u zemlju par mjeseci prije.

Osim životinja u Udruzi, upoznali smo još nekoliko vrsta. Kao što smo najavili, jedan smo dan proveli na terenu kao pravi znanstvenici. Zrinka, Mirna i Stipe iz Udruge za zaštitu šišmiša Tragus pokazali su nam kako se istražuju šišmiši. U Parku Maksimir jedan smo petak predvečer postavili mreže za istraživanje šišmiša te pratili njihovu aktivnost pomoću uređaja koji prepoznaju glasanje šišmiša – bat detectora. Mrežom šišmiše nismo ulovili jer su vremenske prilike bile loše, ali smo bat detectorom zabilježili glasanje više porodica šišmiša.

Nakon upoznavanja različitih ekosustava učili smo o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije te kako jedni i drugi utječu na Zemljinu budućnost. Saznali smo koje su prednosti i nedostaci (ne)obnovljivih izvora energije, a priču o obnovljivim izvorima energije zaokružili smo posjetom tvrtki ABB d.o.o. u kojoj smo imali priliku iz prve ruke čuti nešto o solarnim elektranama, robotima i električnoj energiji općenito. Najzanimljivije je bilo vidjeti kako roboti igraju stolni tenis i peku palačinke.

I sami smo na jednoj od radionica sastavili robote koje pokreće energija sunca, tj. solarna energija. Robote smo odnijeli u dvorište Udruge na sunce, a oni su se, koristeći solarnu energiju, penjali po užetu, hodali te trčali poput pravog trkača, dok su neki izgledali i kretali se kao dinosaur.

Osim njih izgradili smo i pravu malu (jako malu) hidroelektranu kojom smo, pomoću energije vode, podignuli predmet na željenu visinu bez da smo se mi umorili. S obzirom na naučeno znanje o obnovljivim izvorima energije, saznali smo koja su geografska područja pogodna za pojedine izvore energije. Također, izračunali smo koliko se energije potroši u kućanstvu svakog polaznika te razvili spoznaju o tome koliku ulogu energija ima u našim svakodnevnim životima. Prilikom navedenih radionica polaznici su razvijali kreativnost i motoriku te svijest o racionalnom korištenju energije te vrstama, prednostima i mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije.

Na kraju modula o obnovljivim izvorima energije posjetili smo tvrtku Insite d.o.o. u kojoj smo pomoću računala otopili sladoled. Sigurno se pitate zašto smo u tvrtki koja se bavi inteligentnim sustavima i informacijskim tehnologijama topili sladoled. Naši domaćini htjeli su nam na jednostavnom primjeru pokazati koliko se računalo zagrijava i kako ga je potrebno hladiti da se ne bi pregrijalo. Jasno, radilo se o prilagođenom primjeru pojašnjavanja jedne važne svjetske energetske činjenice – potrebi gradnje i postavljanja rashladnih uređaja koje koriste veliki data centri koji se, naime, grade u hladnijim dijelovima svijeta.

Na samom kraju projekta „pandaši“ su razmatrali nužnost i potrebu zaštite određenih sastavnica okoliša i cijelih ekosustava. Upoznali su osnovne legislativne procese i metode na europskoj i nacionalnoj razini te raspravljali o prioritetnim vrstama i staništima zaštićenim u sklopu ekološke mreže Natura 2000 i konceptu održivog gospodarenja zaštićenim područjima u kontekstu okoliša, prirode i čovjeka.

Na kraju projekta, napisan je i Priručnik za rad s darovitim učenicima u razrednoj nastavi koji će koristiti brojnim učiteljima.

Popriličan zalogaj za jednu akademsku godinu! Bravo!

Najljepše čestitamo svim malim i velikim sudionicima projekta „PANDA“, a od srca zahvaljujemo partnerima, suradnicima i volonterima! Vidimo se i dogodine! 

Više fotografija pogledajte na Facebook stranici udruge Bioteka.