Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Kako rješavati sukobe?

Upravljanje problemnim situacijama u odnosima s djecom i odraslima – primjena UPS metode u rješavanju vlastitog i tuđeg problema, bila je tema uvodnog seminara koji je održan 26. i 27. ožujka u Zagrebu u trajanju od 5h, a na kojem je prisustvovala Kristina Duvnjak, voditeljica programa edukacije i izvršna direktorica udruge Bioteka.

Model upravljanja problemnim situacijama – UPS model – jest model podučavanja odraslih i djece u rješavanju problema. Razvila ga je dr. sc. Nevenka Modrić (1994) za učenje o ljudskim potrebama i za upravljanje problemnim situacijama, prije poznat pod nazivom Razumijevanje ljudskih potreba i rješavanje sukoba. U izradi UPS modela polazi se od teze da je čovjek slobodno biće koje upravo zbog slobode izbora postaje odgovorno za svoj izbor. Čovjek može naučiti inteligentnije odabirati i biti svjestan svojih izbora.

Na uvodnom seminaru prisustvovali su brojni odgajatelji iz dječjih vrtića u Zagrebu i okolici te učiteljice osnovnih škola. Na seminaru je bilo riječi o metodama rješavanja sukoba te je, kroz više primjera, demonstrirano kako se sukobi s djecom mogu rješavati na način koji doprinosi odgoju odgovorne, kreativne, sretne i zadovoljne djece.