Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Let za Međunarodnu istraživačku školu u Rusiji!

Kakve veze imaju Rusija, sateliti i Bioteka? Ne, ne letimo u svemir (još ne 😊), ali je riječ je o jednako važnom poduhvatu za Bioteku i našeg Antonia! Kao predstavnik ne samo Bioteke, već i Hrvatske, Antonio putuje u Međunarodnu istraživačku školu (IRS – International Research School).

IRS se održava već dvanaestu godinu zaredom, a okuplja stručnjake, znanstvenike, edukatore, studente te učenike iz mnogih zemalja. Kroz deset dana (23. lipnja. – 3. srpnja 2019.) ekspresnog istraživanja i znanosti, učenici će sudjelovati u 11 projekata koje su pomno osmislili mentori sa svojim pomoćnicima. Teme su zaista zanimljive i šarolike – ima tu bakterija, matematike, origamija, ali i mnogih, nama biolozima nepoznatijim tema, poput satelita. Projekt pod nazivom „Korištenje zemlje u Kaluga regiji: pogled iz svemira“ osmislila je ruska znanstvenica Maria Dorofeeva, a provesti će ga uz pomoć Antonija i niza radionica i ideja, implementiranih uz pomoć Biotekine radne snage. Zadatak učenika bit će odlučiti što učiniti s velikim površinama napuštenih i zaraslih zemljišta u regiji Kaluga, a koja su rezultat masovnog napuštanja poljoprivrede i stočarstva, koje je nastupilo nakon raspada SSSR-a 90.-tih godina 20. stoljeća. U tome će im pomoći analiza satelitskih snimaka, terenska nastava i brojni sati koje ćemo s njima provesti u edukaciji, raspravama i radionicama. Ne sumnjamo da će radionice biti odlične i da će učenici osmisliti kvalitetno rješenje!

Domaćini su se zaista potrudili u organizaciji IRS-a, tako da nas osim projekta vesele i tematske večeri, karaoke, sportske igre, natjecanja i obilazak Moskve (juhuuu)! Potrudit ćemo se i mi da vam preko naših društvenih mreža prenesemo barem tračak atmosfere iz Rusije! Viza – spremna, sprej protiv komaraca – spreman, Rusija dolazimo!