Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

U Čakovcu smo otključali tajne živog svijeta

U četvrtak, 13. lipnja, zaputili smo se u Čakovec kako bi s učenicima III. Osnovne škole Čakovec istražili bioraznolikost lokalnog područja. Stigli smo u sklopu projekta „Otključaj tajne živog svijeta“, koji je dio programa „Bioteka u pokretu“.

Zajedno s učenicima 4.a razreda i njihovom učiteljicom odabrali smo park u blizini škole, s dovoljno stabala da nas zaštiti od podnevna Sunca. Nakon edukacije i rasprave o pojmovima poput bioraznolikosti, staništa, hranidbene mreže, flore i faune, učenici su napravili vlastite alate za uzorkovanje kopnenih kralježnjaka (jednostavnije, napravili su puve za sakupljanje kukaca 😊) i uputili se u lov. Već nakon par minuta učenici su se vraćali kako bi se pohvalili svojim ulovom – uholažama, mravima, muhama, bubamarama i stjenicama. Da bi se pobliže upoznali sa svojim ulovom i njegovim odlikama, učenici su na raspolaganju imali ručna povećala i digitalne lupe.

Kukac po kukac, pitanje po pitanje, i radionica je prošla u tren oka. Radionicu smo zaključili raspravom o bioraznolikosti u gradovima, invazivnim vrstama te negativnom utjecaju čovjeka na okoliš.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Čakovca.