Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Nastavljamo s projektom Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg projekta i provedenih 5 samostalnih projekata mladih, Udruga Bioteka i ove godine, s još više znanja i iskustva, nastavlja projekt „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode“. Mladi iz deset gradova raspravljat će o važnim pitanjima u zaštiti okoliša i prirode s aspekta politike i mehanizama zaštite okoliša, zaštite prirode i održivog razvoja, procjene utjecaja na okoliš, ekološke mreže zaštićenih područja Natura 2000, života u zaštićenim područjima, iskorištavanja potencijala okoliša u lokalnoj sredini te zelenih poslova kao poslova 21. stoljeća.

Cilj projekta je, kroz 10 mjeseci trajanja, osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama. Nakon prošlogodišnjih radionica provedenih u Osijeku, Rijeci, Zagrebu, Splitu i Koprivnici, na kojima je sudjelovalo više od 130 mladih osoba koje su osmislile uspješne i zanimljive projekte, ove godine broj gradova značajno raste. Priliku za sudjelovanje u projektu imati će mladi iz Vukovara, Slavonskog Broda, Bjelovara, Čakovca, Ogulina, Labina, Pule, Gospića, Zadra, Dubrovnika te njihovih širih okolica.

O kakvoj je prilici za mlade riječ najbolje govore prošlogodišnji projekti. Naš najmlađi sudionik, Marin iz Đakova, svojim projektom „Kućice za ptice“ podigao je cijeli grad na noge te zelene gradske površine obogatio s 40 kućica za ptice. Petra je projektom „Trebaš li platnenu vrećicu“ kroz edukaciju i ukrašavanje platnenih vrećica, koje su sudionici drage volje ponijeli kući, mnoge navela da dvaput promisle prije no posegnu za plastičnim vrećicama. Ena i Ana su projektom „Plastic is not fantastic“ kroz anketiranje i edukaciju Splićane upoznali sa štetnim učinkom jednokratne plastične ambalaže, koja je poseban problem za vrijeme glazbenih festivala. Kao bolju alternativu građanima i ugostiteljima predstavile su čaše od biorazgradive plastike. Također su  osmislile i provele radionice na temu očuvanja okoliša i recikliranja za osnovne i srednje škole, koje će nastaviti provoditi i ove školske godine. Projektom „Tekstil to go“ Ana je građane Labina, Umaga i Novigrada osvijestila kako tekstil nije otpad te kako se njegovim recikliranjem i donacijom ili kupovanjem korištene i reciklirane odjeće izravno utječe na smanjenje negativnog utjecaja na prirodu.

Više o projektu donosimo uskoro. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

logo mdomsp